Skip to main content
search

Photo by © manager.bg

Дупките по българските пътища са наболяла тема за цялото общество. Ямите, които са фактор навсякъде по света, изнервят всеки по пътя. По-лошото е, че водят до катастрофи и до смъртни случаи.

Холандски учени работят по създаването на материал за пътна настилка, който да позволява саморемонтирането й. Предмет на научните опити са асфалтовите и бетоновите настилки за пътища. В днешно време настилките се изпълняват така, че да се образуват малки пори в тях, които имат шумопоглъщащо действие. С времето обаче тези пори прерастват в пукнатини и дупки, прогресивно увеличаващи размерите си.

Ерик Шланген, специалист по материалознание и експериментална микромеханика, е главното действащо лице в екип от учени, разработващ т.нар.  самовъзстановяващ се асфалт.

Революционното е, че към състава на асфалтовата смес той добавя стоманени влакна, което прави положената настилка електропроводяща.

Нужна е единствено голяма машина, която преминава по пътя и отделя топлина, която затваря всички процепи. Поради тази причина асфалтът не може да се счита за напълно самозакърпващ се, но системата позволява значително по-лесни ремонти. Според учените, самозакърпващият се асфалт може да бъде с 25% по-скъп от обикновения асфалт. Той обаче ще има двойно по-дълъг период на експлоатация. Новата технология вече е тествана на 12 пътя в Холандия, един от които се ползва от 2010 година, като всички те са в отлично състояние. Съгласно установените правила, стандартните асфалтови пътни настилки са в добро състояние в продължение на седем до десет години след изпълнението им, така че през следващите години предстои да се види разликата.

Photo by © api.bg

Учените от екипа на Шланген експериментират и с бетона за пътни настилки.

Идеята им е да се добавят и тестват специфични бактерии към бетона с цел той да стане самозакърпващ се.

Бактериите произвеждат калциев карбонат, който ще запълва появилите се във времето пукнатини. Екипът казва, че тези бактерии живеят в продължение на повече от 200 години в природата и така могат съществено да удължат живота на бетона. Технологията печели симпатии и с това, че микроорганизмите са безвредни за здравето и живота на хората.

Това са поредните иновативни новини, наред със светещите магистрали, пластмасовите пътища и автономните автобуси. Далечни от българските стандарти, те долитат от нетолкова далечна Холандия.

Остави коментар

Close Menu