Целта на този проект е да се демонстрира как класическата концепция на забележителност за дадена местност може да бъде преосмислена. Промяната не е вдъхновена от експесивността и визията на архитектурната форма, а по-скоро е един вид препратка към настоящите застрашаващи проблеми, надвиснали над бъдещето ни. Проектът е израз на реакцията на обществото към влошените екологични условия. Последователи на идеята за сградата и градът като своеобразни „машини”, създателите на проекта разразботват концепция за захранване на Рио де Жанейро, както и на неговите жители, с добита от естестени възобновими източници енергия. Според техните думи, те се надяват да изпратят международно послание с апел към политиците. След като беше домакин на екологичната конференция през 1992 на Обединените нации, Рио де Жанейро се превърна в изходна точка за глобално зелено движение и за устойчиво развитие на градски структури. Може би ще стане и символ за първата сграда на олимпийските игри с нулеви емисии на въглерод.

Проектът е оборудван с инсталации и съоръжения за соларна енергия, които през деня произвеждат електричество за олимпийското селище. С енергията, която е останала неизползвана през деня, се изпомпва морска вода чрез специални турбини, като по този начин генерирането на мощност продължава дори и през нощта. Произведената енергия може да бъде използвана за осветяването на кулата, както и за това на града. При специални случаи сградата се превръща във впечатляващо чудо на природата, символизиращо нейните естествени сили – градски водопад.

Пред зданието се намира и площад на 60 метра над морското равнище, който чрез амфитеатралната си структура е превърнат в подход към сградата. Тази стъпаловидно оформена входна зона служи и като място за осъщестяване на различни събития с обществен характер. Под водопада са разположени кафе-ресторант и магазин, които предлагат невероятна гледка. Специален асансьор качва посетителите до изгледните площадки, намиращи се на върха на зданието. Административната част от сградата, помещаваща множество офиси, е достъпна директно от фоайето. На ниво +90.5 над морското равнище има разположени подвижни площадки за скокове с бънджи; малко по-нагоре – на ниво + 98.0 – е разположена и изгледната площадка, спомената по-горе. Но на най-пълна гледка на 360 градуса посетителят може да се наслади на балконът на последното ниво, който се намира на 105 метра над морското ниво. Освен това, за да бъде и по-осезаемо и вълнуващо преживаването, част от пода на тази кота е направен изцяло от стъкло.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пери България ЕООД

Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…