Последният реализиран проект на Richard Meier & Partners е сградата Italcementi i.lab в Бергамо, Италия. Фирмата Italcementi е един от най-големите производители на строителни материали в света. Тя е сред 5-те най-мащабни компании с подобна дейност. Сградата, която те са поръчали на  Meier & Partners, е всъщност техен научен и изследователски център. Тя се нарежда достойно сред примерите за устойчив дизайн в архитектурата, притежавайки един от първите LEED сертификати в Италия. Според компанията, Italcementi i.lab е сграда, която рефлектира не само върху отдадеността по темата за устойчивите сгради, но и върху технологичният напредък и иновациите по отношение на употребата на цимент.

В медийните си изказвания, Dukho Yeon – част от проектантския екип, описва проекта като най-устойчивото решение, което архитектурната фирма е давала до сега. Той характеризира Italcementi i.lab като драматично и скулптурно въплъщение на идеята за възможностите на цимента. И, според него, всичко това се побира в една изключително проста форма, перфектно балансирана с техническите цели на сградата.
Пунктовете, чрез които сградата се адресира директно към международния стандарт LEED, са няколко. На първо място е използваният терен, а след него следват водната ефективност, дизайнът и иновациите, енергосамодостатъчността на сградата, използваните материали, качествата на интериорната среда. V-образната форма на сградата засилва и подчертава тръгълния терен, върху който е застроена. Тя обединява функционално технически и административни пространства, разположени в две отделни „крила”, ограждайки един централен вътрешен двор.

Интериорната организация на лабораторното крило отговаря стриктно на специфичните функционални изисквания на сградата. Силно опростената структурна мрежа, както и централният циркулационен коридор, позволяват ефективни и доста флексабилни решения по отношение на вариативността на отделните сектори. Конферентните зали се помещават в южното крило. Освен тях към него спадат и многофункционална зала на две нива, както и отворена към небето съвещателна зала, конзолно изскачаща над втория етаж. Свеж въздух и  естествена светлина биват осигурени на подземното ниво, което, от своя страна, помещава всички лабораторни и машинни зали.


Структурата на покрива формира пета фасада, чиято система се състои от покривни отвори. Те пропускат и насочват светлината към офисите, обходните коридори, лабораториите и „анимират” тези интериорни пространства с постоянно променящата се естествена светлина.
Изпълнението на тази иновативна силно оякчена бетонова структура е такова, че значително да намали замърсяването, причинено от автомобилите и от индустриалните дейности. Белият бетон – TX Active®, реагира на ултравиолетовите лъчи, като обезврежда замърсителите.
В подкрепа на постоянните усилия на фирмата-производител да бъде адекватна към проблемите около съхраняването на енергията и отношението към  околната среда, сградата използва високоефективни поръчкови фасади, нискоемисионни стъкла, както и геотермални и възобновими слънчевите системи. Фотоволтаичните панели, слънчевите панели, както и геотермалните стени, постигат почти пълна енергонезависимост на сградата, посрещайки нейните климатични нужди.


Ричард Майер коментира, че в сградата на Italcementi, е използван изцяло техния основен продукт – бетонът. Той е бял, но не се нуждае от поддръжка, тъй като е самопочистващ се. По думите на Майер, архитектурната му фирма заедно с Italcementi успяват да постигнат перфектния баланс в съвместната си работа, тъй като са поддръжници на една обща еко идея, а именно – създаването на устойчиви по отношение на дизайна и изпълнението си сгради.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…