Skip to main content
search

Направени са планове за разширение на Центъра за деца с церебрална парализа (LCCCP) в Лондон по проект на pH+ architects. Новото съоръжение ще предоставя иновативна идея за обитаема среда, която стимулира усещанията чрез звуци, миризми, светлина и повърхности. Уникалната по рода си сграда ще подтиква децата към движение благодарение на многообразните си пространства. Най-вълнуващата част от сградата е именно концепцията, че може да бъде възприемана като огромен ксилофон, на който да бъде възпроизведена музика.

Предишната сграда, в която се е помещавал центърът, е построена през 1950 година и става неизползваема, тъй като не могат да бъдат поместени в нея нарастващия брой деца страдащи от церебрална парализа. Новото разширение ще осигури широк спектър от нови услуги и съоръжения, които ще променят начина, по който благотворителността сближава децата с широката публика.

Новата сграда ще помещава серия от стимулиращи пространства – рампи, външни пътеки, както и терапевтични отделения, включващи басейн за хидротерапия, стая за срещи или посещения и общо пространство за комуникация.

Специален център ще осигури достъп на настойници и родители до важна информация и ще се предлагат курсове за обучение по засягащи болестта въпроси.

Озеленяването направено по проект на BD landscape architects предвижда градини и различни зони за игра, които да стимулират сетивата. Тези зони ще включват приказна гора, сензорна градина, кална кухня, растящи градини, могила “дракон” и амфитеатър.

Джо Хонингмен, главен изпълнителен директор на центъра за деца с церебрална парализа, сподели: “Новият център ще бъде изпълнена с живот и спокойствие среда, перефектният нов дом за разширяване на нашите услуги и на значимата работа, с която се занимаваме. Науката съвместно с природата допълват “двигателното обучение” , където естествената способност на тялото да се учи е подпомогната от специфични практически техники.”

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu