Skip to main content
search

Индия е дом на голяма част от най-високите статуи в света. Издигайки се сред една от най-почитаните в Индия реки, Нармада, сгушена в подножието на планински терен и заобиколена от природна красота, „Статуята на единството“ ще бъде един от важните паметници за индийската култура. Два пъти колкото Статуята на свободата и 5 пъти по-висока от Статуята на Христос в Рио, тя ще се извисява като най-високата статуя в света.

Снимка: www.statueofunity.in

Проектирана е от Michael Graves Architecture & Design. Тя ще бъде висока 182 метра и ще изобразява Сардар Пател, първия заместник министър-председател на Индия. Проектът “Статуята на единството” ще се състои от хотел, паметник, посетителски център и мост, свързващ статуята с град Кевадия.

Снимка: www.thefamouspeople.com

Монументът ще се намира приблизително на 3,5 километра южно от язовир Сардар Саровар в квартал Нармада в Гуджарат. Проектът се ръководи от сегашния премиер на Индия Нарендра Моди.

Нейната цел е да популяризира постиженията на Сардар Пател в борбата за независимост на Индия.

Статуята се намира на основа, в която ще се помещават посетителски център и серия от изложбени зали, посветени на Пател и историята на Индия. Ще има галерия на 153 метра височина, която може да приюти до 200 посетители. Също така, тя ще осигури панорамна гледка към река Нармада, резерват Сардар Саровар и 12-километровия язовир Гарудешуар. Паметникът е проектиран като натуралистично и исторически точно представяне на първият заместник министър-председател на Индия.

Снимка: www.michaelgraves.com

Значителна част от проекта е инженерната намеса, необходима за укрепване на скалната част в речното корито на Нармада, където се издига статуята. Укрепването на основите и двете бетонни ядра е окончателно завършено и сега започва работа по вторичните структурни стоманени скелета, които ще служат като опорна система за бронзовите панели на статуята. Проектът ще се бъде с площ 20 000 квадратни метра.

Първоначално общата стойност на проекта се оценява на около 320 млн. долара. По-късно Larsen & Toubro печели през октомври 2014 г. с най-ниската си оферта от 2,989 crore (460 милиона долара) за проектиране, строителство и поддръжка на паметника. Строителството започна на 31 октомври 2014 г.

Някои акценти от този проект:

  • Бронзова облицовка на статуята;
  • Бързи асансьори, с които се намалява времето за преминаване на посетителите;
  • 22500 мегатона цимент;
  • 5 700 мегатона стомана и 18 500 мегатона армировъчни пръти;

Строителството

Консорциумът Turner Construction ръководи проекта. Много от членовете му са участвали в създаването на някои от най-високите структури в света, включително Бурж Халифа в Дубай. Статуята на единството ще се състои от две полусплетени бетонни цилиндрични ядра, заобиколени от стоманена рамка, която да поддържа външната облицовка. Предвиден е и 3-звезден хотел „Shrestha Bharat Bhavan“, който ще бъде в непосредствена близост до монумента.

Срокът за изпълнение е 56 месеца – 15 месеца за планиране, 40 месеца за изграждане и два месеца за предаване от консорциума.

Най-голямата индийска инженерингова компания Larsen & Toubro отговаря за проектирането, инженеринга, доставката, изграждането, експлоатацията и поддръжката на проекта “Статуята на единството”. Визията на паметника е дело на скулптура Рам В. Сутар. Близо 2400 работници работят на смени за изпълнението му.

Снимка: www.statueofunity.in

Желязото, събрано чрез кампанията “Loha”, е било разтопено, превърнато в арматура и използвано в основата на статуята. Това прави гражданите на Индия съпричастни към изграждането на най-високата статуя в света.

Проектът е планиран да бъде завършен през тази година. Повече за него може да видите в клипа по-долу:

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu