Skip to main content
search

Живеем във време, в което обстоятелствата и тенденциите безмилостно рушат исторически значими сгради. Това води до обезличаване на централните части на редица големи градове. Повечето европейски столици имат строга нормативна уредба, която ограничава посегателствата над архитектурни шедьоври от историческа значимост и предвижда необходимите мерки за съхраняването им. У нас, за съжаление, сме едва в началото на една дълга борба за отвоюване на адекватна и работеща законова уредба. Тя трябва да предотврати нехайството за буквалното разпадане на редица паметници на културата и да предвиди логични и навременни мерки за разрешаване на въпросите по темата.

От друга страна, сме свидетели на интересни решения за комбинация между старо и ново у нас и в чужбина, които по никакъв начин не принизяват значимостта на старината. Никак не е лесно да се намери границата, но същевременно и обединяването между обекти от различни периоди. Изисква се внимателен подход към смесицата на съвременнa архитектура с класически произведения, като резултатите могат да се окажат впечатляващи. При всяка подобна ситуация положението е деликатно – контекстът е отправната точка, която налага много ограничения, но в същото време има пълното право на това.

Опазването на архитектурното наследство е белег на развито и осъзнато общество. А интервенциите, интегриращи старо и ново, могат значително да подобрят градския облик.

“Stealth Building” e жилищна сграда, която е интересна комбинация от цялостна реставрация и доизграждане на нова съвременна конструкция. Една от най-красивите и най-стари чугунени фасади в Ню Йорк е върната към живот, но интервенцията не спира дотук – построен е допълнителен нов обем, който да отговори на новите тенденции и виждания в архитектурата.

 

 

Сградата се намира на ключово и видимо отдалеч място, тъй като зоната е в съседство с голямо количество нискоетажно строителство. Нормативната уредба на Ню Йорк е разрешила надграждане на съществуващата сграда, но при едно важно условие – под какъвто и облик да съществува подпокривното дострояване, то не трябва да навреди на градския облик. Решението е на пръв поглед очевидно – то не трябва да се вижда от околните пространства. Архитектите от WORKac се заемат да „скрият“ решението си над града, създавайки своеобразна „невидима“ за градския пейзаж структура.

Чрез внимателно определяне на най-далечната точка, от която покривът на сградата е видим, студио WORKac дефинира три проекции, които да служат за основа на новия обем. Кръглият фронтон на сградата, изоставената стълбищна клетка, която излиза на покрива, както и триъгълният фронтон на съседната сграда формират „сянка“, зад която всяка архитектурна намеса може да съществува незабелязано. Оказва се, че пространството е напълно достатъчно за изграждане на допълнително ниво. Резултатът, получен след подробния анализ, бил изваян почти като скулптура – с вземане предвид всички особености на покривната форма и образувателните ъгли, получени чрез дефинираните проекции. Архитектите са използвали елементи и форми, вдъхновени от природата, които са вплетени с идеята за живот в голям град. И най-важното – новата структура отговаря напълно на нормативната уредба – тя е абсолютно невидима за преминаващите нюйоркчани.

Относно интериорните пространства на апартаментите, както и публичните зони в жилищната сграда, архитектите от WORKac умело комбинират елементи и системи, инспирирани от природата, с поглед към новото в градската среда. Акцентирани са връзките между пространствата вън-вътре чрез балкони и щедро озеленяване. Сградата съдържа три апартамента плюс още един по-специален – триетажен пентхаус, включващ абстрактната добавка, отдръпната от фасадната равнина. Стоманена стълба води до южна покривна тераса.

Величествената фасада е създадена през далечната 1857г. След реконструкцията тя е спретната, подредена и перфектна, каквато е била и преди повече от 150г. Отдавна изгубените оригинални чугунени колони са заменени с 25 нови, които са изработени от специфичен бетон. Сградата е върната към първоначалното си изящество. А горе… се крие още нещо.

 

Още малко за отношението към архитектура, която принадлежи на миналото, можете да прочетете тук…

 

Photos by ©Bruce Damonte

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu