Skip to main content
search

От идея за дипломен проект, “prescious plastics” се превръща в глобално движение за рециклиране на пластмаса. „Това е невероятен материал, могат да се изработват толкова най-различни неща с него и е изключително дълготраен.“, споделя холандският дизайнер Дейв Хакенс, създател на проекта. Освен устойчиво решение за околната среда, рециклираната пластмаса се оказва лесен за обработване материал, който предлага безкрайна палитра от цветови комбинации, текстури и форми. Предвид проучванията за нарастващото количество отпадъчна пластмаса, които прогнозират 12 милиарда тона изхвърлен материал до 2050г., проектът „скъпоценна пластмаса“ хвърля известна светлина в тунела.

Методът за рециклиране на пластмасата, който Хакенс създава, е базиран на лесно сглобяеми машини, които всеки би могъл да си направи сам. Той предлага в своята онлайн платформа безплатни наръчници за изработването на машините, както и примери за разнообразни материали, които могат да се произведат от тях. В малка сграда-контейнер, която може лесно да бъде поместена навсякъде, всеки може да носи пластмасовите си отпадъци, след което доброволците от „prescios plastic” ги преработват с помощта на четири основни машини.

image: https://wevux.com

Машината за раздробяване разделя пластмасата на люспи, които се използват в другите машини за създаване на нови продукти. Може да се избере изходния размер на тези люспи, като се смени ситото вътре в машината, и така могат да се създадат различни модели и процеси.

Машината за пресоване смачква люспите до образуване на конци от пластмаса, които могат да се използват по най креативни начини, включително в 3д принтирането.

Инжектиращата машина загрява люспите и ги поставя в матрица. Това е относително бърз процес, който е много подходящ за създаване на малки обекти многократно. Всеки може да изготви матрицата си самостоятелно.

Компресиращата машина загрява пластмасата във фурна и бавно я пресова в матрица. Подходяща е за производство на големи и по-твърди предмети, а също така и за прототипиране и тестване.

Продуктите, изработени по този начин, са най различни. Произвеждат се модулни плочки за декорация на стени и подове, съдове и продукти за бита, конструктивни елементи, предпазители за телефони, бижута, дръжки, стенни часовници, рафтове и много други.

image: https://wevux.com

Оказва се, че пластмасата е подходяща дори в строителството. По същото време на съвсем друг континент се появява проект за построяването на къщи от пластмасови блокове.

Как например можем да построим къща само за 5 дни?

Младото колумбийско студио „Пластмасови концепции“ (ConceptosPlásticos) има лесен отговор на въпроса – с рециклирана пластмаса. Конструктивните елементи са блокове във формата на „лего“, които лесно се прикрепват един към друг на същия принцип като играчките. За построяването на една от пластмасовите си къщи с размери 40м2 студиото се нуждае от 6800 долара, 4 работника и 5 дни. Хората участват в процеса на построяване на собствените си къщи, тъй като методът е толкова лесен, че е усвоим за всеки.

image: https://sanvada.com

Проблемът с прекомерното заселване на градовете оставя много хора без покрив в Колумбия. С помощта на рециклираната пластмаса, Conceptos Plásticos имат за цел да създадат евтин и ефикасен подслон за най-бедните прослойки на обществото. С техния метод за построяването на дом за 14 семейства са нужни 15 човека без никакъв опит в строителството и само 10 дни. Този тип къщи са лесно разглобяеми и могат да бъдат построени навсякъде. Блоковете имат добра пожароустойчивост, а също така са устойчиви на земетръс. Проектът е толкова успешен, че печели 300 000 долара спонсориране, с които студиото се надява да разпространи инициативата и в други страни.

https://www.youtube.com/watch?v=sZB0QvQAYa8

Пластмасата е скъпоценна. Тя е най-тежкият природен вредител, затова трябва да се отнасяме към нея с особено внимание и да пренасочваме силното й влияние в продуктивна посока.

Основни източници: https://preciousplastic.com, https://www.architectmagazine.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu