Кое висше учебно заведение сте завършили?

-Завършил съм строителен техникум специалност „Строителство и архитектура”. Приоритетите ми тогава бяха свързани със спорта. Аз съм бивш състезател в дисциплината „Ски бягане”. Впоследствие пренесох спортния хъс и в професионалната ми реализация като строител.

А кога започнахте работа по специалността?

-Започнах работа на 22 години като помощник технически ръководител в Хидрострой Пловдив, а след това станах началник строителен обект. Бях най-младия технически ръководител. Никога не съм си мислил, че ще се занимавам с бизнес, но амбициите ми ме мотивираха да поставя началото. 1990 година основах фирмата юридически, а на 20 юни 1991 стартирахме работа с подписването на първия договор. Това е рождената дата на фирмата.

Тогава започнах с трима души, а сега работят 450.

Какъв беше първият Ви обект? 

-Първото ни предизвикателство беше захранване на разтоварище с топлина на фирма АЛЕН МАК. Направихме го в много кратък срок и изключително професионално. Това ни направи предпочитан бизнес партньор и ни даде възможност да се обвържем дългосрочно с тази фирма и за други нейни обекти, с които натрупахме доста опит в строителството. Ние бяхме едни от първите, които стартираха в бизнеса. Винаги съм подхождал много професионално, много отговорно, с много голяма откровеност и откритост по отношение на работата. Основно разчитам на себе си и на моя екип – на хората, които работят за мен. Те са най-голямата ценност и необходимост за успеха на една компания. Обръщам много голямо внимание на хората, които назначавам на работа. Възможно е да съм един от малкото ръководители, които да са доволни от своя екип.

Кога за първи път спечелихте уважението в професионалните среди?

-Интересен въпрос. По време на бума на жилищни кооперации аз се ангажирах с купуване на техника и в един момент всички предприемачи се обръщаха към мен за изкопните работи за кооперациите, водопроводите, канализациите и топлопроводите, а това е един много добър обем от работа. Винаги съм бил коректен и точен. И затова винаги са се отнасяли към мен с уважение. Другото е „казаната дума”. Когато кажа нещо го правя на всяка цена. Това е много важно за мен.

Кой беше първият голям проблем, който трябваше да решите самостоятелно и да поемете отговорност за това решение?

-Аз винаги съм разчитал единствено на себе си. Не случайно името на фирмата е фамилията ми. Когато откривах фирмата аз имах финансови затруднения дори за откриването на банкова сметка. След това започнах работа на един обект, която изпълних с много голямо желание и висок професионализъм, както винаги досега, но се оказа, че инвеститорът няма възможност да ми плати. Принципно бизнесът е едно предизвикателство от начало до край. Нивото, което сме достигнали в момента трябва да се поддържа и това е отново едно предизвикателство. Общуването с инвеститорите също е предизвикателство. Бизнесът по принцип е едно голямо предизвикателство. Така че човек, който си мисли, че като сключи един договор е много добър, просто мога да кажа, че не е така. Вече 20 години живея в предизвикателство.

Кой е най големият проект, по който сте работили?

-Големи проекти сме изпълнявали доста. Най-голямо удоволствие изпитах при изпълнението на офис сградата на ВИНПРОМ ПЕЩЕРА. Тя беше първата, толкова висока сграда в годините, в които започна строителния бум. Височината на сградата е 70м. Намира се в Пловдив. Проектът изискваше много прецизно изпълнение. Във фаза груб строеж на височина 70м имахме +/- 1см отклонение, а дори само една шупличка на бетона може да даде отклонение. Това е сградата, с която най-много се гордея. Наистина мога да кажа, че е знаков обект за мен. Точно тази сграда спечели приз „Сграда на годината”. Страхотна сграда.

Кои случаи от професионалното Ви развитие и като цяло от опита в бизнеса, бихте описали като неуспех?

-Ако искам да променя нещо, то това е мисленето на хората.

Много ми е неприятно, когато виждам как старите майстори работят по един стериотипен начин без да се опитват да вложат малко иновация и креативност, без да подходят творчески към изпълнението на дадена задача. Това се опитвам да променя, но не успявам.

Какви качества трябва да притежава човек за да може да поправи грешките си?

Принципно всеки човек, който работи греши. Който каже, че не греши – лъже. Най-важното е да си разбрал грешката си и да не я повтаряш. Когато повториш една грешка – това говори за глупост, говори за липса на правилно мислене. Нормално е да сгрешиш някъде, нормално е да си поправиш грешката – въпросът е да не я повтаряш.

В какви насоки бихте искали да се развиете?

-Да се развия? Това е добър въпрос. Вече не искам да се развивам. Аз се определям като амбициозен човек. В момента съм на 50г. За тези години съм постигнал това, за което съм мечтал. Преди половин година си дадох сметка, че съм постигнал това, което съм желал – да се реализирам в професията и в личен план – семейство и деца. Дадох си сметка, че в началото на бурното развитие на фирмата си задавах въпроса докъде ще се развивам и какво ще се получи. Сега намерих отговор на този въпрос – аз мога да управлявам една фирма, която наброява приблизително 400 работника и около 100 строителни машини. Това е капацитетът, това са възможностите ми. Бих казал, че се стремя не към развитие, а към усъвършенстване на организацията на работа и поддържане на имиджа, който сме създали.

Какви съвети бихте дали на начинаещите за да планират успешно своето израстване?

-Ще отговоря с едно изречение.

Успехите се коренят в детайлите.

Мислете детайлно – за най-малкия детайл. Мислете за най-дребното нещо, ако ще да ви се стори нещо съвсем елементарно. Трябва да мислите в тази посока. Аз мисля нещата винаги в детайли. Не е добре да се работи стихийно. Трябва да се обмисля всичко по-задълбочено и да се набляга на детайлите. Понякога най-дребният детайл е много важен. Да ви прави впечатление с какъв шрифт ще напишете текста върху бланките. Или пък дали са Ви изрязани ноктите.

Какво трябва да се промени в България?

-Аз ви казах – начина на мислене. Сега ще Ви разкажа за един спор между мен и едни гърци. Спорът беше за това, къде е по-хубаво морето – в България или в Гърция. Аз твърдях, че българското море е по-хубаво от гръцкото и те се съгласиха с мен, защото им изброих куп причини. Само че един от тях каза: „Да вашето море е хубаво. Господ ви е сложил на най-хубавото място на света, ама на най-хубавото място. Помислете за това какво нямате – всичко си имате. Но за сметка на това ви е взел акъла.” Той имаше предвид, че ние не мислим правилно. Не мислим в правилната посока. Аз ви казах, че много обичам да работя с млади хора, защото се надявам, че младите хора са хората, които ще променят начина на мислене. Дано да са с ново мислене. Да разсъждават по различен начин от начина, по който сме разсъждавали ние. Това е много важно. Всеки трябва да започне да разсъждава правилно. -Аз всяка сутрин съм в 7.00 в базата. Така че моят трудов ден е в рамките на 12-13 часа средно. Преди, в самото начало, когато стартирах, ми се е случвало да работя и по 20 часа на ден. Мога да кажа, че работата никога не е била бреме за мен. Имам 30 години трудов стаж. Винаги съм ходил на работа с огромно желание. Ето това трябва да се промени – хората да започнат да приемат работата като удоволствие

„и когато отиват на работа да не оставят сърцата си в къщи…”.

Според вас какво липсва на току-що завършилите студенти?

-Единственото нещо, което липсва на завършилите студенти е опитът. Мога да кажа, че това е при всеки човек. Никой не се е родил научен. Ако един студент е добре подготвен теоретически, той много по-лесно може да влезе в практиката със своите знания. С това, което е разбрал по време на своето следване, той много лесно си представя нещата. Той вижда нещата в детайли – как работи един материал, как работи една греда. Според мен на студентите им липсва опит, който могат да натрупат с много работа.

Според Вас имали нещо, което трябва да се промени в образованието в България? Съществува ли пропуск между образуванието и практиката?

-При мен през лятото идват много студенти на стаж. Това е една добра възможност за тях за получаване на доходи и трупане на опит. Така че аз лично приветствам младите хора, които не стоят и не бездействат през лятото, а търсят и практическото си развитие. Те идват да се трудят, да си изкарат пари, да си помогнат. Не само студенти, а и ученици от техникума. Например това лято имахме едно момиченце, много напористо – специалност геодезия. Тя искаше да посети обектите и да се запознае с материята. Не се притесняваше от нищо, а напротив – искаше да се сблъска с проблемите. Тя искаше да работи като геодизист. Това ми прави впечатление, че има много млади хора, които са нахъсани и искат да работят. Най доброто нещо е когато има симбиоза между теория и практика. Двете неща по отделно, само практика или само теория не стават. Двете неща трябва да вървят заедно – това е истината. Много често се случва на теория да е едно, а на практика – коренно различно. Когато се обединят тези два компонента се получава най-добрата смес. Взривоопасна смес.

Според Вас проектът ни Строийнфо има ли потенциал да доведе до качествена промяна в професионалната среда?

-Фактът, че аз се включвам в него е доказателство, че виждам потенциал в него. Така усещам нещата, така си мисля и вярвам, че ще има успех. Пожелавам ви да успеете. Самият факт, че сте се захванали с нещо такова говори за нещо добро. Самия факт, че се влючват само добри фирми говори също много добре за проекта.

Бихте ли участвали на срещи със студенти организирани от Строийнфо?

-Да, разбира се, стига да има какво да им кажа.

Мислите ли че Стройинфо може да Ви бъде полезен за Вашата компания?

-Да, разбира се, категорично.

Какво Ви е мнението за младите, които напускат страната?

-Един човек, независимо дали е млад или стар, в една чужда държава не се чувства на мястото си. Това е лично мое мнение. Аз никога не съм бил авантюрист и смятам, че съм стъпил здраво на земята и гледам нещата правилно. Не знам какво кара хората да отидат навън, може би някакви икономически причини, но по-голяма част от тях по-късно се връщат. Защо се връщат съм се питал. Аз съм имал и хора, който ме напускат за да работят в чужбина. Но се връщат, и тогава им припомням какво съм им казвал преди да тръгнат.

Какво ви дава сила да продължите в труден момент?

-Може би съм такъв характер. Вижте ще ви дам пример от спорта. Когато започнах, си поставих за цел да ставам първи и го постигнах. След което си поставих за цел да победя втория, с по-добър времеви резултат. И това успях да направя. На въпроса бих отговорил, че стремежът за развитие ми дава тази сила. Да не се задоволяваш с малкото и с това, което си постигнал. Вие трябва да знаете, че винаги има и още.

Каква е била детската Ви мечта?

-Да стана шофьор на автобус.

Каква е цената да бъдеш утвърден специалист? 

-Много работа. Работа и нищо друго.

Това как се отразява на личния живот? За семейството голям удар ли е?

-Ако семейството оценява избора на един човек и го подкрепя, не би трябвало да има проблеми.

Какво бихте посъветвали Вашите деца ако изберат Вашата професия?

-Работата е най-градивното нещо на този свят. Да работят много.

Убеден ли си сте, че в България просто трябва да си добър за да успееш. Конкуренцията в България стимулира или задушава?

-По принцип конкуренцията е най – доброто нещо, което може да съществува. Тя те държи буден, тя те държи жив. Кара те да мислиш, да разсъждаваш, да изпревариш с едни гърди своя конкурент. Да предложиш нещо, което е по-добро, по-качествено. Примерно твоят продукт да е с по-ниска стойност. Това да ангажира инвеститора и той да избере теб. Нещо много важно, човек трябва да се отнася с много голямо уважение към конкуренцията си. Винаги се опитвам да имам един ход напред.

Достатъчно ли е да си добър специалист за да успееш в България?

-Аз смятам , че това е основното. Макар, че има и много подводни камъни. Те много жестоко се отразяват на бизнеса. Аз работя в реална бизнес среда. Работя само с утвърдени частни инвеститори. Наши клиенти са Била, Технополис, Винпром Пещера, Баумакс и много други.

Какво бихте си пожелали да ви се случи следващата година?

-Аз искам спокойствие. Здраве и спокойствие.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Личности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…