Skip to main content
search

LUDOVNIA Ice Cream Shop не е поредната лафка за сладолед. Той е много повече от комерсиалните пространства, подчинени на натрапчиви слогани, цветове и търговски похвати.

Студио mode:lina architekci се заемат да творят в Познан, Полша. Градът е известен с ренесансовия си стар град. Ала и новото има място сред историята…

Първото, което отличава LUDOVNIA Ice Cream Shop от обичайните магазинчета, е мобилността.

Но още по-очевидното е уникалната фасада, която осъществява интересен контраст с ренесансовите сгради, измежду които е разположена.

Тъй като сградата се разполага на централно и значимо място, подходът към фасадата е особено внимателен. Тъмни стени са „облечени“ с почти хиляда конуса, които обикновено служат за пътна маркировка. Вместо в сигнални цветове, те са бели. В този случай конусите насочват вниманието към най-важния продукт  на LUDOVNIA Ice Cream Shop – натурален сладолед във фунийка. Наредени в строги редици, те приканват клиентите към магазина.

Ако я разгледаме двуизмерно, сградата е семпла и кутиеобразна. Заема едва 35кв.м. Разгледана в пространството, може дори да се причисли като творба на изкуството – интригуваща идея, която е осъществена с малко изразни средства.

Огледални повърхности отразяват и подчертават значимостта на историческия център, но и разкриват умело решения интериор. С влизането вътре, откриваме пространство, което е продължение на екстериора. Гамата е същата – бяло и черно, но тук е омекотена от триъгълни дървени елементи.

Посланието на архитектите е загатното в идентичността на структурата. Както триъгълниците по вътрешната облицовка, така и конусите отвън са всъщност препратка към буквата V, която бележи логото на LUDOVNIA.

Семплият жест работи доста по-интригуващо от светещите сигнални оцветени табели, които сме свикнали да виждаме навсякъде…

А как една семпла, но обмислена концепция може да превърне магазин за козметика в пространство за усещания и преживявания можете да прочетете тук…

Photos by © Patryk Lewiński

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu