Знаем, че гаражът обикновено не е сред най-вълнуващите места в една къща. Студентите от Green Mountain College (GMC) в американския щат Вермонт обаче имат друга визия за скромните покои на автомобили и инструменти: представят си ги като станция за зареждане на електрически автомобили, захранвана от слънчева енергия чрез покривка от фотоволтаични панели, и малък парник в допълнение.

solar-garage-college-students

Експерименталната постройка, която в момента се намира на територията на университетската ферма на GMC, е проектирана да оптимизира работата на електрическите превозни средства при ниски температури, и е покрита с 16 фотоволтаични панела с обща мощност 3.86 kW. Стената, обърната на юг, е облизована с фибростъкло, като така подпомага отглеждането на малки количества селскостопанска продукция още от ранна пролет.

Участвалите в разработка студенти я проектирали и реализирали в рамките на курса по възобновяема енергия и екологичен дизайн. Концепцията им спечелила стипендия от $50 000 по програма за екологично обучение, която спонсорирала и изграждането на гаража.

Смисълът на проекта е да се преосмисли мястото ня автомобила в живота ни и в средата, която обитаваме, като ѝ придаде фундаментално нов смисъл. При увеличаването на цената на традиционните горива и трайните последици от тях за околната среда, проекти като този показват колко устойчиво може да бъде използването на електрически автомобили. Освен това, ако са свързани към електропреносната мрежа, те се превръщат в своеобразни батерии, които потенциално могат да донесат печалба на собственика.

Източник: treehugger.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

YTONG с нова гама блокове за зидане
Ксела България представи новите строителни материали от серията

„КСЕЛА България“ ЕООД като водещ производител на строителни материали непрестанно се стрем…