Skip to main content
search

Най-студената и тежка зима от дълги години насам е обхванала цяла Европа. През късния февруари, точно когато всички си мислехме, че сме една крачка по-близо до пролетта, разнообразните ѝ цветове и топли дни, природата ни поднесе още една неочаквана изненада.

Бяла красота покри Европа.

Голямото количество сняг събуди много недоволство, породено от непочистените улици, усложнената пътна обстановка и останалите неудобства, които зимата носи със себе си. Метеоролозите дори нарекоха циклона „звярът от изток”. Но защо, когато чуем думата „зима”, у нас се пораждат негативни мисли и определения? Тя е олицетворение на красотата и чистота. Зимата трябва да ни кара да отворим очите си за неземната красота, която покрива градовете ни, както и за топлината и уюта, които носи в домовете ни.

Снежен Рим. Снимка: www.popsugar.com

Едни от най-значимите европейски столици в момента са в бяла премяна. Радостта от снега се смесва с транспортен хаос и нетърпим студ. Не си мислете, че суматохата в София и страната при падането на всеки сняг е уникално явление, характерно само за България. Колкото и да не ни се вярва, хаос е обхванал и останалата част от Европа. Но именно симбиозата от точно тази сладка лудница (естествено, ако знаете как да ѝ се насладите) и чисто бялата красота в момента са превърнали градовете ни в едни от най-прекрасните кътчета на света. Снегът успява да надгради архитектурното възприятие на европейските градски пейзажи и да ни даде още една гледна точка, от която можем да им се възхищаваме.

Рим

В понеделник „Вечният град” се събуди с нова премяна. Снежна покривка от 15 см беше украсила целия град за първи път от шест години насам. Снегът успя да парализира италианската столица в продължение на дълги часове. Той обърка изцяло градския транспорт в града и създаде множество усложнения за сухопътния, въздушния и ЖП транспорт в цялата област. Едно от главните Римски летища беше изцяло затворено. Училищата не работиха за ден, а множество магазинчета си останаха затворени. Наложи се управата на града да мобилизира армията за разчистването на улиците. Но всички тези събития по никакъв начин не успяха да развалят настроението на римляни и туристи, а напротив.

Новата пързалка на Рим – “Сиркус Масимус”. Снимка: www.nytimes.com

Всички те се стекоха по улиците. Из града се организираха боеве със снежни топки, включително и на легендарния площад „Св.Петър” във Ватикана, а „Циркус Масимус”, който някога е бил арена за колесниците, сега се превърна в импровизирана писта за шейни.

Архитектурата отново стана сцена за човешките изживявания по неочакван начин.

Красотата на зимен Рим стана хит в социалните мрежи: всички се възхитиха на различната красотата на античните форуми, Колизея, Пантеона и всички останали легендарни римски структури. Човешката емоция, архитектурата, историята, снега и красотата бяха се хванали ръка за ръка, за да създадат тази магическа атмосфера.

Бой със снежни топки пред “Свети Петър”. Снимка: www.cnn.com

Париж

Снегът изненада „града на любовта” малко по-рано през месеца. На 7 февруари парижани отвориха очи за снежна покривка от 12 см. Градът беше абсолютно неподготвен за зимата. Това доведе до хаос в транспортната система: много от хората прекараха нощта в колите си по блокираните пътища, трамваите и междуградските влакове бяха спрени за дълги часове, нямаше автобусен превоз, а метрото не успя да поеме потока от хора. Поради тази причина хората тръгнаха пеш по парижките улици, макар че никой не успя да стигне до работа навреме.

Базиликата “Сакре Кьор” – леден замък и ски писта. Снимка: www.theguardian.com

Във френската столица цареше пълна лудница, но това не спря много парижани и туристи да се насладят пълноценно на рядкото явление. Все пак колко често се случва да видим снежен Париж? Белият травертин на базиликата „Сакре Кьор” се беше слял със снежната покривка и изглеждаше като леден замък от приказките. По улиците се забелязаха сватбени фотосесии и влюбени двойки с червени чадъри в ръка – идилия, присъща само за любовните романи.

Романтични разходки в Париж. Снимка: www.wallup.net

София

Както всички вече забелязахме, и София в момента е в снежна премяна. Ние не бяхме чак толкова изненадани от снега, защото при нас не е толкова рядко явление. За съжаление, той успя да събуди у нас точно толкова недоволство, колкото всеки друг път, а може би и повече от обичайното.

Красотата на “Лъвов мост”. Снимка: Facebook – Етюд-и-те на София

Транспортния хаос отново беше налице и продължава да е, но всъщност това не е единствено българско изживяване. Защо и ние не се абстрахираме от негативните емоции и не се опитаме да оценим красотата на снежния град? Просто трябва да се огледаме. И нашите емблематични сгради и площади могат да станат сцени за нови изживявания. Защо просто не приемем зимата без обичайното мрънкане, да се спуснем по градските улици и да я изживеем по най-прекрасния начин?

А тук можете да видите “Вечния град” под снежната покривка:

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu