Преди около 6 месеца в Нидерландия беше даден старт на първия в света експеримент със соларна пътека – велосипедна алея, покрита със фотоволтаични панели със стъклена повърхност. Тя се намира в Кромени, градче северно от Амстердам.


Оказва се, че системата работи дори по-добре от очакваното. Седемдесетметровата алея генерира 3 000 kWh или достатъчно, за да се захрани с електрическа енергия едно малко домакинство за цяла година. Ако тези резултати се приведат в единица норма, тя би била около 70kWh/m2. Това поазва огроминят потенциал на тази технология.


Панелите, изпозвани в проекта, са тип сандвич, съчетаващи няколко материала – стъкло, силуконова гума и бетон. Достатъчно здрави са, за да издържат 12-тонна пожарна кола без щети. Всеки панел е свързан с компютърна система, която оптимизира произведената електрическа енергия, като я подава или на уличното осветление, или директно в електрическата мрежа.


Пет години са били нужни на инженерите, за да проектират достатъчно физически устойчива система от материали. Ако даден панел не работи или е в сянка, или покрит с кал/отпадъци, той само че се изключи, без това да влияе на работата на останалите панели в цялата система.


Над 150 000 велосипедисти са изпробвали алеята досега и единственият недостатък, който са забелязали, е малка зона от повърхностното силно награпавено покритие, осигуряващо добро сцепление, която се е отделила от „сандвича“ на панела поради температурни флуктуации. Инженерният екип работи, за да подобри този материал, така че проблемът да се елиминира. Целта е тези панели да издържат поне по 20 години, колкото е животът и на соларните панели по покривите.


С подобни технологии не само може да се генерира електричество за домакински и други нужди, но и да с предоставят интересни начини за нощно осветление на пътищата и градските пространства.

Миналата година още една соларна пътека беше инсталирана в Нидерландия. Тя изпозлва акумулираната енергия, за да освети велосипедната алея чрез красива LED инсталация, вдъхновена от творбата на Винсънт Ван Гог „Звездна нощ“.


Източник: sciencealert.com, extremetech.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…