„Софийска вода“ АД предоставя услугите водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води на територията на столичната община с население близо 1,4 милиона души. Дружеството е първото публично-частно партньорство по силата на 25-годишен договор за концесия, сключен със Столична община и най-големият инвеститор във водния сектор на страната. Само през последните десет години Софийска вода инвестира близо 368 млн. лв. за подобряване на ВиК системата на столицата и опазването на околната среда. През 2015 г. са реализирани 35 млн. лв. инвестиции.

През ноември 2010 г. „Софийска вода“ АД става част от международната група „Веолия“ – световен лидер в предоставянето на ВиК услуги. Групата придобива мажоритарния дял от 77,11% в дружеството и внася своя международен експертен опит в няколко направления – развитие на ВиК системите, опазване на околната среда и оптимизирането на всички производствени процеси с максимално оползотворяване използваните ресурсите.

Дружеството поддържа и експлоатира над 4200 км. водопроводна и 1600 км. канализационна мрежа. Като част от цялостната водоснабдителна система на града, то поддържа още 4 пречиствателни станции за питейна вода, 64 резервоара в различни части на територията на Столична община, 35 хлораторни станции, 16 помпени станции. Отпадъчните води от цялата концесионна област се пречистват в Пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово – най-голямата и модерна станция на Балканите и връщат обратно в река Искър.

Качеството на питейната вода се гарантира от високо-технологичен Лабораторен изпитвателен комплекс на Софийска вода, който има международна акредитация.

Заредете още от v.dimova
Load More In Хидростроителство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Броени дни остават до финала на “ФАСАДА НА СЕЗОНА – ЛЯТО 2017”

Финалът на етапа наближава и при нашите фасади става все по-горещо.След няколко дни ще обя…