Инициативата „Европейска столица на културата” е едно от най-престижните и популярни европейски културни събития и е замислена с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Всичко започва през юни 1985 г., по идея на Мелина Меркури от Съвета на министрите на Европейския съюз. От 1985 г. до днес, повече от 40 градa са избрани за титлата „Европейска столица на културата“.

Събитието „Европейска столица на културата” може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план. По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Следователно събитието може да допринесе за растежа и заетостта.

 Европейските столици на културата могат да дадат ценен принос за социалното включване и диалога между културите.

През 2006г България, заедно с Италия е поканена да излъчи град, които ще получи титлата „Европейска столица на културата” за 2019г.

 В тази връзка Стoлична община, съвместно със Sofia Design Week и Асоциацията за развитие на София, организира международен конкурс за изработване на оригинален проект за логосистема за кандидатурата на София. Международно жури, съставено от 7 души от различни сфери на дейност /дизайн, културен мениджмънт, журналистика, културни изследвания, градска политика/, трябваше да направи селекция измежду 76 проекта от 5 държави /България, Гърция, Германия, Финландия и Португалия/. След поетапното отпадане на участници, журито избра с мнозинство 4 проекта, които да предложи на обществено гласуване. От 11 до 18 юни можеш да вземеш участие в избора на логосистема за кандидатурата на София за „Европейска столица на културата“. Предложенията и техните обосновки ще намериш на http://sofia2019.bg.

Първите 14 проекта, избрани от журито, ще бъдат включени в изложба на 18 юни на ул. Цар Шишман като част от Sofia Design Week.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…