Skip to main content
search

Всички знаем, че физическата активност е важна част от здравословния начин на живот. Често обаче липсата на време, мотивация и подходящи условия възпрепятстват спорта в ежедневието ни. Липсата на движение е един от бичовете на съвременното градско общество, което прекарва по-голямата част от времето си, „сраснато“ със стола. Оказва се, че градът сам по себе си може да помогне на своите жители за преодоляването на този проблем.

Изследвания в посока „активиране“ на градовете извеждат няколко основни формули за градоустройствено планиране, които да мотивират гражданите да се движат повече. С тяхна помощ ще можем да използваме самия град като фитнес уред в промеждутъците си от свободно време. Проектът на холандското студио Urhahn, наречен „The active city“ дава някои основни съвети за планирането на активен град:

Източник: http://www.urhahn.com

  • Свързване на градските ядра и смесване на функциите, така че жилищните единици, офис сградите и комерсиалните центрове да не бъдат отдалечени едни от други, а да бъдат на достатъчно близко пешеходно разстояние помежду си;
  • Улици, които да осигуряват лесна проходимост и окуражават ходенето; Посредством увеличаване площта на велоалеите и тротоарите и стесняване пътните платна пешеходците постепенно ще припознаят улицата като свое пространство, а не като арена за бърз пробег измежду колите;
  • Разнообразни цветни градски изгледи, които да правят разходката по улиците по-приятна и атрактивна;
  • Отворени училищни дворове и зелени площи без заграждения, външни и споделени спортни съоръжения и площадки за игра;
  • Олекотяване на трафика;
  • Публичен велотранспорт, достъпен за всички, осигуряване на достатъчно на брой велоспирки и паркинги;
  • Използване на водата като активно пространство.

Освен мащабните градоустройствени промени, пред които са изправени общините по пътя към „активиране“ на градовете, има и някои по-малко трудоемки стъпки, с които хората лесно могат да бъдат съблазнени да спортуват.

Как можем да използваме градските елементи за спорт?

Най-популярният метод , който нашумя в последните години, е внедряването на фитнеси в парковете. Безплатни и заобиколени от природна среда, уредите в градинките са достъпни за малки и големи. Пренасянето на фитнес залата в парка отваря вратите на спорта към обществото и го приканва да се включи по всяко време и безвъзмездно.

Източник: http://old.londonconfidential.co.uk

Интересна „хрумка“ са също насърчаващите стълби. За да стимулират хората да се движат по стълбите, вместо да натиснат за пореден път копчето на асансьора, кампании провеждат политика за „оживяване“ на стълбите. Това може да стане чрез изрисуването на стъпалата по атрактивен начин или чрез изписването на калориите, които губим при изкачването им. Срещат се даже „пиано стълби“, които издават звуци подобни на клавиши, когато се движим по тях. Превъплъщението на стълбите в жива атракция ги прави по-привлекателни за минувачите и те сякаш забравят за тягостното физическо усилие, което стандартните стълби са им причинявали.

Източник: pinterest.com

Проектът “Pit in”, номиниран за наградата  Design Report Award през 2009г., предлага нов тип маси с вградено в тях колело. Този любопитен продукт на дизайна може да служи като пейка в градската среда, на която докато чакаме приятел, пием кафето си или дори работим, можем междувременно да тренираме. Дори на пръв поглед налудничав, проект като този засяга един от най-сериозните фактори за обездвижването – прекомерното заседяване.

Източник: https://www.pinterest.com

За да се справят с този проблем, някои градове използват всевъзможни стимули, привличайки хората към движението. Болоня е градът, в който например получаваме безплатен сладолед или бира, ако се движим с колело, вместо с колата си. Инициативата, наречена „Bella Mossa“ (Добър ход), награждава жителите на града с бонуси. Първо, всеки трябва да свали на телефона си приложението Better Points, с което има право да регистрира 4 пътувания на ден. Всяко пътуване носи точки, които се превръщат в бонуси – като например намаления за пазаруване. Приложението отчита също нивата на CO2, които намаляваме при движението си с колело. Кампанията е толкова успешна, че само за първите 3 месеца са се включили над 10 000 души.

Източник: https://thehoneycombers.com

Светещи павета по парковите алеи, които се зареждат със слънчева светлина, междублокови пространства и покриви, превърнати в игрища, изложби по пешеходните улици и велосистеми за наемане на колела по половин час – това са само част множеството свежи идеи за построяването на една активна и здравословна градска среда. С повече въображение,  внимание към детайла и подходяща нагласа можем да спортуваме заедно с градовете си, а не въпреки тях.

 

 

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu