На 14ти декември се проведе среща HR специалистът Милен Великов.Преди да започне събитието студентите представиха вече изготвената кутия за благотворителност, по тяхна инициатива, която ще бъде част от всяка една поредна лекция и всеки, който иска може да остави средства в нея. В края на академията, събраните пари ще бъдат дарени за избрана от участниците кауза.
В ролята на човек, който някога си е търсил работа, Милен Великов, разкри всички препятствия през които е преминал, за да се докаже в своя професионален път. Още в началото на срещата, гостът задаваше въпроси към участниците с цел да ги отпусне. Милен Великов разказа за живота, опита, провалите и успехите си. С този подход студентите разбраха, че не трябва да се отказват от мечтите си. Срещнал предизвикателство заради това, че е мъж в една професия, която е феминистическа, лекторът не се е поколебал да продължи да се развива в тази сфера.
В самото начало имаше участие на публиката в отговор на въпроса, какво точно е HR. Последваха редица точни предположения от студентите. Следващият беше свързан с мечтаната работа и всеки от участниците сподели какво представлява тя за него. Оказа се, че с образованието, което получават студентите в университетите си могат да имат много повече професии от проектант, архитект и технически ръководител. Милен Великов им разкри широк диапзон от различни направления за работа по техните специалности. Обсъдени бяха възможностите къде и как можем да намерим желаната работа. Сайтовете не са единственият начин за начало на професионалния път има кариерни изложения, Linkedin, познати и приятели. Гостът посъветва студентите да не се отказват и да търсят по всички възможни параграфи.
Една от препоръките, които им даде беше свързана със скъсяването на дистанцията. Увери участниците, че разговора отваря врати и навсякъде където има хора трябва да говорят и да се представят, за да могат да се развият. Милен Великов посъветва студентите, че не трябва да чакат обявени стажове, а напротив сами да се борят и да търсят възможности. Гостът наблегна и на максимата „ОТКАЗИТЕ КАТО МОТИВАТОР”. Лекторът сподели за безбройните си препятсвия в професионалният си път и това как ако не е опитал повторно е нямало да е човека, който е днес.
„За да искаш нещо ти трябва да имаш визията, трябва да виждаш 10-12 години напред. Трябва да си наясно къде искаш да стигнеш!”, сподели Милен Великов.
Гостът даде пример, че ако при проверка на позиции и изисквания според работодателите усещате, че има разлика между желанията на компанията и нивото, на което трябва да сте, следва да инвестирате време в себе си, за да може един ден да сте там, където искате.
Естествено намирането на работа зависи единствено и само от човека, който я търси. Има няколко основни неща, които не трябва да забравяме да следваме в такава ситуация. Те са желанието, постоянството, проактивността, мечтите, мотивацията, образование, целенасоченост, умения, реална самооценка, търпение и ясна визия за желаното.

Последваха и съвети относно предпоставките за намиране на желаната работа. Автобиографията е един от най-важните фактори при желанието за кариерно развитие. Милен Великов обясни на студентите, че човека, който преглежда CV-то иска да знае как сте се развили към момента на кандидатстване, т.е. автобиографията трябва да е актуална. Гостът сподели, че социалните умения зависят от средата, в която се намирате и от това какви искате да бъдете. Важен фактор при интервю е наличието на емоционалната интелигентност, а именно, когато общувате с хората да разчитате на тяхното излъчване и да подходите към тях според това. Студентите бяха посъветвани да задават въпроси, когато са на среща за нова работа , но такива с който да покажете, че наистина искате да разберете дадено нещо. Милен Великов препоръча на участниците да са винаги информирани относно позицията, за която кандидатстват.
Гостът не пропусна да обсъди със студентите интересни въпроси по време на интервю и това как да отговориш на въпроса „Какво заплащане очаквате”. Лекторът посъветва участниците да се научат да се промотират, като защитават собстветните си качества и защо са важни за компанията и с какво.
Интересно нещо, което Милен Великов сподели е , че след десет години няма да има автобиографии, защото всичко се модифицира. Гостът обясни защо мотивационните писма не работят в България. Лекторът насочи студентите към по креативен формат на автобиографиите и правилно съдържание, накара участниците да преценят на кой етап са в живота си и какво трябва да направят, за дауспеят да намерят желаната професия. Беше направено примерно интервю от Милен Великов към произволен участник от Академията.
След края на лекцията всички участници заедно с екипа на Академия Лидерите и гостът отидоха на предварително планирано коледно парти, където във весела обстановка дискотираха интересни теми от засегнатите по-рано на лекцията.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от v.dimova
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Броени дни остават до финала на “ФАСАДА НА СЕЗОНА – ЛЯТО 2017”

Финалът на етапа наближава и при нашите фасади става все по-горещо.След няколко дни ще обя…