Етиопските фенове на футбола и леката атлетика ще имат нов стадион в Адис Абеба, сертифициран по олимпийските и ФИФА стандартите, който ще побира 60 000 души. Проектът е резултат от архитектурен конкурс, спечелен с оригиналната и сполучлива комбинация между местна идентичност и нови технологии. Студиото LAVA, (Laboratory for Visionary Architecture), и Designsport си сътрудничили с местната фирма JDAW за спечелването на международния конкурс за национален стадион и спортно градче, организиран от Федералната комисия по спорта на Етиопия.

Покривът на стадиона, който представлява т. нар. „интелигентна мембрана“, прилича на облак в хоризонта на обширното етиопско небе. Генералният план включва стадион, стандартизиран по IOC за срещи от ФИФА, мероприятия по лека атлетика, концерти, религиозни и национални фестивали, и спортнон градче, състоящо се от външни и вътрешни водни центрове, външни игрища, спортни зали и арени, спални помещения, както и администрацията на Федералната комисия по спорта.

Архитект Даниел Асефам директор на JDAW казва: „Архитектурният образ е препратка към световноизвестните архитектурни археологически находки – вековни църкви, жилища и складови сгради. Спортното градче е мислено като естествено продължение на това историческо наследство, като по този начин се цели и засилването на туристическия поток към Етиопия.“

Масобът, етиопската кошница от трева, послужила за вдъхновение на фасадното решение. Формата на стадионната структура, погледната отгоре, напмня кафени зърна – основният източник на приходи на Етиопия – и „майчиния скелет“, скелетът на един от първите хора, Люси, който е на около 3,2 милиона години.“

Гостоприемството и търговията а дребно и едро са основни за просъществуването на комплекса през цялата година.

Тектоничните конструкти и движения са основополагащ принцип при формообразуването. Зашеметяващата красота на заобикалящите хълмове Ентоно е фонът на тази композиция, отговаряща на геологичната история на Етиопя. Нежните гънки на градския парк следват линиите на кратера и са пространствени преживявания, стратегически разположени така, че да балансират движението, климата и ефективността.

Централният площад оформя сърцето на проекта, а един хребет свързва всички зони. Огромни козирки предоставят дълбока сянка и заслон, като са покрити с фотоволтаични панели, докато светлинни и водни ефекти, активирани от движението на пешеходците. Bosse, който е един от водещите архитекти на Пенкинския воден куб, докато още беше с PTW architects, отново е комбинирал технология с традиционни архитектурни принципи. Фасадните растери са създадени дигитално и реализирани с местни материали.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

YTONG с нова гама блокове за зидане
Ксела България представи новите строителни материали от серията

„КСЕЛА България“ ЕООД като водещ производител на строителни материали непрестанно се стрем…