Skip to main content
search

Някога решенията, предлагани на конкурси за “социална, устойчива и достъпна” архитектура , може и да са изглеждали като големи комплекси с евтини жилища или озеленени покриви, или велосипедни рампи, съобразени с един от най-екологичните начини на придвижване. Днес обаче архитектите обръщат поглед към преходното, малкото, преносимото.

Би било приятно да се мисли, че това е отражение на все по-номадския начин на живот, воден от съвременното общество в следсвие на глобализацията. По-вероятно е обаче обяснението да има нещо общо с различните сценарии са обреченост, за края на света.

Испанското архитектурно студио Matongue се включило в конкурса, организиран от Grupo Konecta, с идея за превръщане на резервоари за вода в минималистични обитаеми пространства за един човек.

Според техните думи модулът е самодостатъчен по отношение на енергия; а в горната секция се съхранява вода, която може да произвежда енергия, като се подава на малка хидравлична система на принципа на мелничното колело.

Както се вижда на схемите, пространството, отредено за обитаване, е малко, но леглото е хитроумно разположено върху хамак, окачен на тавана. Механични оси от двете страни на резервоара позволяват на горната секция да се издига, като пропуска светлина пред овален прозоречен отвор.

Не е ясно колко ще струват предапокалиптичните жилища, нито колко точно практични ще се окажат, защото очевидно засега са мислени като средства за подслон. Несъмнено обаче начинът на употреба на старите водни контейнери и на самото пространство вътре в тях е ефективен.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu