Skip to main content
search

На 1-ви юни участниците от Академия Лидерите имаха шанса да посетят завода на Вебер България в град Костинброд и да се запознаят отблизо с работата на компанията. Срещата беше като естествено продължение на дискусията „Токчета и каска“, с участник управителят на фирмата Снежана Семова, тъй като по случайност всички гости се оказаха дами.

Между нея и участниците се заформи приятен неформален разговор на тема мястото на жената в индустрията. След това се премина към кратката лекция, подготвена от домакините. В нея Семова наблегна на името и мисията на Сен Гобен като иновативна международна компания с вековна история. Основен акцент бяха каузите, които тя предприема във връзка с глобалното развитие, както и проектите, свързани със съвместна работа с университети и студенти. Тя отбеляза важната връзка между образованието и бизнеса, като коментира усилията на компанията да я заздравят, предприемайки много проекти и инициативи. Една от тях е Академия Лидерите.

Сен Гобен са съсредоточили усилията си в генерирането на нови строителни продукти, които могат значително да подобрят бъдещето на планетата. Седем поредни години те са избирани за най-иновативна компания в сектора, а четири от пет техни продукта са създадени в последните 5 години. В съвременния свят, който се развива с все по-бързи темпове, младите хора са носители на най-ценните идеи. В тази връзка компанията е изработила системи за 3D принтиране на сгради в университета в Айндховен. У нас, в Софийски университет, също се работи в насока иновации в строителните материали. Срещата завърши с интересна дискусия, която се заформи около идеята за зараждане на съвместни проекти между студентите, бизнеса и университетите.

След това всички преминаха необходимия инструктаж и се насочиха към производството. Там Виктор Кирянов – маркетинг мениджър на Вебер, представи пред участниците как то функционира. Гостите получиха подробни разяснения за целия процес. Цикълът на производство е изцяло автоматизиран, като всичко се контролира от компютъризирана зала. Влязоха и в лабораториите, където се вземат проби от всички материали, които се произвеждат в завода. Там им бяха демонстрирани опити, с които се определя качеството на продуктите. Последната част от офиса, която посетиха, беше Центърът за обслужване на клиенти.

Най-вълнуващото бе практическото приложение на материалите.

След посещението на завода, участниците преминаха към мострената стена, където получиха много полезни съвети за правилното полагане на продуктите на Вебер. Представянето се разделяше на три части – полагане на замазка, хидроизолация и лепене на плочки. Към демонстрацията се включи и Владимир Караджов от „Бригада „Нов дом“. Той сподели на участниците, че човешкият фактор в строителството играе огромна роля. Дори при използването на най-добрите материали, ако те не са положени качествено, резултатът никога няма да бъде желаният от инвеститора. Негова мисия през последните години е да убеди хората, че фазата на изпълнение изисква точно толкова професионализъм, колкото всеки друг етап на строителния процес. По време на демонстрацията участниците изпробваха сами продуктите на Вебер и научиха какво е правилното им полагане. Така отново се повдигна темата за отношението към жената на строителната площадка. Караджов отбеляза, че след обучението участничките от Академия Лидерите притежават всички качества да насочват строителите в правилната посока за изпълнение на строително-монтажните работи, защото

„…всичко в строителството опира до компетенция, а не опит“.

Оттам домакините и гостите преминаха към двора, където бе организирано обедно барбекю по случай Деня на детето. Присъстваха служителите на компанията и техните деца, които също посетиха завода. Дворът беше украсен подобаващо с цветни балони, бяха осигурени игри и захарен памук за всички малки и пораснали деца.

Посещението във Вебер беше ползотворно, динамично и забавно изживяване за всички присъстващи.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu