Skip to main content
search

На 5-ти декември, броени дни преди студентския празник, елхата пред блок 36, вх. „А“ в Студентски град – обитаван от студенти на УАСГ, ще бъде празнично украсена. Така столичният квартал ще се сдобие със собствено коледно дръвче за пета поредна година. Целта му е да вдъхне празнично настроение през последните седмици от семестъра.

На фона на украсата в центъра на София, която често не отговаря на очакванията на столичаните, се впечатлихме, че инициативни студенти успяват самостоятелно да организират мероприятие, с което показват, че са загрижени за градската среда на район „Студентски“.

Инициативата започва още през 2014 г.

Свързах се с Методи Маринов, един от първите организатори на украсяването. Той споделя, че първоначално инициативата се осъществява със средства, дарени от студентите, с които се закупува украса. Организацията е прозрачна, а днес главните действащи лица са живущите в блока. През 2016 г. елхата става победител в конкурса „Да украсим София за Коледа“. Тази година украсата ще бъде обогатена с 200 флаш-лампи, чиито светлини ще създават ефект, подобен на проблясъци от светкавици на фотоапарат. Днес за осъществяването на празничната магия се грижат не само студенти, но и компании-партньори, сред които и ние се радваме да бъдем.

Първата украса на елхата и инициаторите през 2014 г. | Снимка: Фейсбук

Украсата на елхата е не просто празничен ден, а цял инвестиционен проект – от внасянето на документацията в общината до реализирането му.

След зараждането на инициативата по време на рожден ден в блока през ноември 2014 г., постигането на крайния резултат не свършва само с доброволните дарения и закупуването на украса. Обектът влиза в обхвата на Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община. Това означава, че в НАГ трябва да се внесе проект от четири части – дизайн, конструкции, електро и план за безопасност и здраве. Схемата се одобрява от главния архитект на Столична община, след което от район „Студентски“ се издава разрешителното за поставяне на празнична украса. В самия ден аранжирането започва рано и продължава около 6-7 часа. За целта се ползва вишка, с чиято помощ украсата се монтира по проектната схема. Цялата тази организация се извършва от инициативните студенти.

Методи споделя, че след като е завършил, е предал щафетата на колегата си Иван Божев и неговите приятели живущи в блока, които са главните виновници за коледното настроение на студентите от УАСГ. Украсяването на елхата пред 36-ти блок се превръща в традиция, предаваща се от студенти на студенти. Дано скоро тази инициатива се появи и на други места у нас, за да можем още по-пълно да изживеем коледния дух и празничното настроение.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu