Къща на варненски архитект е включена в престижно издание на Braun Pabliching за Европейска архитектура

Във второто издание на сборника ,,1000 x European Architecture’’ е включена и българска сграда. Тя е дело на варненския архитект Борислав Игнатов и се нарежда сред сгради като залата Зенит в Сент Етиен –Франция и най- високия небостъргач на Скандинавския полуостров-Turning Torso в Швеция. Сборникът показва 1000 сгради построени през последните пет години в Европа.
Във Варна сградата е известна като Къщата дърво или Къщата със зимната градина. През 2010 година получава награда за иновативност на СБА и е сред 25-те сгради на конкурса ,,Къща на годината ‘’ на WAN-световна организация на архитектите.
Построена върху терен, използван години като пясъчна кариера, наводнен, а впоследствие превърнат в сметище,тя спира ерозията. Подобно на корените на дърво, в земята,  на дълбочина 100 метра са разположени 6 геотермални сонди, осигуряващи отоплението на жилището и зимната градина. Покривът е стъклен, обърнат към вътрешността на сградата, снабден със слънчев колектор за затопляне на водата за битови нужди, и за градината.Стоманобетонната конструкция е с централно антисеизмично ядро и фасадни носещи рамки без вътрешни колони.
Бетон, камък, дърво, стъкло и много зеленина, съобразена с характерната за месността растителност са съчетани в успешно реализирания проект.
Източник: Дневник

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Награда от Ксела България – къща в гр. Лом с нова обвивка
Play for Multipor даде на победителите комфорт и енергийна ефективност

Къщата на сем. Цоневи от гр. Лом е с изцяло ремонтирана фасадна обвивка, след като те спеч…