Skip to main content
search

Преди година и половина студентът по архитектура във Варненския свободен университет  Кристиян Иванов получава одобрение от фонд „Култура“ в община Варна за реализиране на негов проект в морската столица. Очаква се предложението му да заеме отреденото си мястото през ноември месец тази година.

Инициативата на младия архитект крие в себе си намерение за популяризиране, осъзнаване и оценяване на културните ценности в града.

Това ще се случи чрез създаване на 3D релефна карта на Морската градина във Варна, заедно с модели на всички значими сгради на нейната територия. На картата ще бъдат побрани 3D макети на 28 архитектурни забележителности, разположени в историческия център на Морската градина. Сред обектите са: Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Висшето военноморско училище, Икономическият университет, Дворецът на културата и спорта, Пантеонът, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоологическата градина, Радио Варна, Морското казино и други.

Отредено е специално място на входа на парка срещу слънчевия часовник, на фона на Морската градина, където се разкрива панорамна гледка към морето. Авторът на проекта цели инсталацията да бъде не само информационна табела, но и елегантна скулптурна композиция, която да се вписва ненатрапчиво в парковата среда, както и инструмент, с който ценностите на Варна ще станат по-осезаеми за широката публика. Друг позитив е, че чрез 3D принтираните форми на сградите незрящите също биха имали възможността да се запознаят с недвижимите културни ценности на морската столица. Умаленото копие на Морската градина ще бъде изработено от бронз поради две причини – функционална и естетическа. Така то ще бъде устойчиво на метеорологичните условия и ще бъде в хармония с останалите паметници наоколо, които са изградени от същия материал.

В интервю за Радио Варна младият архитект споделя мотивацията си зад инициирането и изпълнението на този проект. Той вярва, че чрез подобно изобразяване на самия релеф на парка и културните ценности на територията му, те ще бъдат осъзнати и оценени от по-голям брой хора. Първоначалната функция на картата е да ориентира посетителите на Морската градина. Така те биха имали възможността да разберат мащаба на парка и да се информират за най-значимите обекти, които биха представлявали интерес за тях. Кристиян Иванов споделя, че всеки обект, изобразен на картата, има своята уникална история, която често дори жителите на града не успяват да осъзнаят и оценят. Той смята, че варненци трябва да се гордеят с тях и значението и мястото им в историята на Морската столица да станат достъпни за широката аудитория. Младият архитект казва, че чрез опознаването на обектите показваме уважение към всеки човек, който по някакъв начин е допринесъл със своя труд и жертва Варна да бъде това, което е днес.

Нещо, което привлича интерес на картата, е отбелязването на музей на Антон Новак, който все още не съществува.

В началото на април месец с почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна дава съгласието си общината да придобие безвъзмездно управлението върху къщата на варненския паркостроител, която в момента е в много лошо състояние. Това решение е в изпълнение на част от програмата за съхраняване на културно-историческото наследство на града, която е в действие от миналата година.Антон Новак е проектант на Морската градина и на останалите паркове в града и влага 35 години от живота си в благоустройството на Варна. Идеята е неговата къща, намираща се на територията на парка, да бъде превърната в музей, който да разкаже за неговия живот, изкуство и личен пример.

Всички тези малки инициативи целят постепенното подобряване на състоянието на културните ценности и тяхното популяризиране. Много често те остават недооценени и допускаме пренасянето им на заден план в градския живот. Инициативата на младия архитект отново ги измества в центъра на публичното внимание чрез малка намеса в публичното пространство. Така той напомня за тях и ни предизвиква да поискаме да ги опознаем по-отблизо. Програмата на община Варна за възраждане и опознаване на културните ценности в града продължава своя път. След първите примери на реставрирани сгради сега се появяват и съвременни намеси, които целят популяризирането на недвижимото културно наследство в морската столица.

Снимки: www.bnr.bg/varna

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu