Skip to main content
search

Строители протестират срещу обвиненията към бранша

Снимка: dnevnik.bg

В знак на протест представители на строителния бранш се събраха на бул. “Цариградско шосе” в столицата. Демонстрацията беше организирана от Камара на строителите в България (КСБ), която изяви недоволството си срещу обвиненията към сектора в корупция и лошо качество на работа. Според нея този тип изказвания уронват авторитета на цялата професия. Протестиращите повдигнаха и въпроса за промени в законодателството: “Да, имаме проблеми с качеството, но това, което може да го реши, е нормативната и законова уредба. Фактически, подобряването на качеството ще се осъществи, когато законите и нормативите в нашия бранш бъдат усъвършенствани”, подчерта зам.-председателят на КСБ инж. Мирослав Мазнев.

В София тръгнаха първите 20 електробуса

Първите 20 електробуса тръгнаха по линиите 9 и 309 в столицата. Те са първите в страната и са част от целите на Столична община за модернизиране на градския транспорт. Предвидено е да бъдат пуснати още 162 нови автобуса на природен газ, като 21 от тях са на пристанището в Бургас. Електробусите са доставени от китайската компания Yutong и имат 320 км. пробег с едно зареждане, което става до 100% за 4 часа. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че експлоатационните разходи ще бъдат в пъти по-ниски от тези на настоящите стандартни автобуси.

Доизграждат спортната зала на Софийски университет

Наскоро Софийският университет „Св. Климент Охридски“ публикува процедура за възлагане на обществена поръчка за доизграждане на многофункционална спортна зала и такова проектно решение, което да включва развитието на целия имот. Цялостният проект следва да предвижда изграждане на открити спортни площадки, тенис кортове и различни паркови и рекреационни зони. Повече може да прочетете тук.

Възможност за екологична ТЕЦ в София

Австрийската компания SOLID внесе предложение за проучване, проектиране и изграждане на нови топлофикационни мощности към системата на Столична Топлофикация, базирани на слънчева енергия. То е разработено съвместно с нейния партньор в страната – Институт за нулевоенергийни сгради (ИНЕС).
Проектът предвижда получената слънчева енергия да се предава към съществуващата мрежа на Топлофикация, както и да служи като проучване на възможностите за развиване на по-мащабна екологичната технология в София. Той още ще позволи да се изградят системи от този тип в новостроящите се квартали. В тях няма налична топлофикационна система и алтернативните начини на отопление допринасят за замърсяването на въздуха.

Почина пионерът в сферата на дизайна Чарлс Харисън

Снимка: twitter.com

Чарлс Харисън, продуктов дизайнер, въвел едни от най-известните иновации, почина на 87-годишна възраст. Причина за смъртта му е бактериална инфекция, съобщи New York Times. Името на дизайнера е известно със създаването на пластмасовото кошче за боклук на колелца, преносимия сешоар и 3D View Master. Харисън е основоположник на пътя на афроамериканците към дизайна и на борбата с типичния за времето си расизъм.

Проучване разкрива сериозна липса на жени дизайнери

Снимка: dezeen.com

Само един от пет дизайнери във Великобритания е от женски пол, показаха данни от проучване на Музея на дизайна. То разкрива, че въпреки факта, че 7 от 10 студенти по дизайн са жени, те представляват едва 22 % от професионалния сектор. Процентът е нараснал едва с четири единици от 2004 г. и дисбалансът се забелязва и в други дисциплини, включително архитектура, строително инженерство, мода, както и софтуерен и продуктов дизайн.  

Въвеждат специални визи за архитекти след Брекзит

Архитекти, които проявяват отличителни качества, ще имат възможността да получат специални визи за пребиваване и работа във Великобритания след Брекзит, обяви Home Office. От 10-ти януари 2019 г. те могат да кандидатстват за виза Tier 1 (Exceptional Talent), която позволява престой до 5 години в страната. Очаква се това решение да улесни както архитектите с “изключителен талант”, които желаят да работят на острова след излизането му от ЕС, така и британски работодатели, които желаят да наемат чуждестранни професионалисти.

Гугъл разкрива обновения план за кампуса Mountain View

Снимка: architectureforfuture.com

Обявеният през 2015 г. проект на BIG и Heatherwick Studio за нов кампус на Гугъл беше неколкократно преразглеждан заради трудности с местните власти в Северен Бейшор, Калифорния. Последното предложение включва комбинация от офиси, магазини, публични и жилищни пространства. “Проектът е част от визията на Гугъл за намаляване на трафика в района, като се дава приоритет на движението на пешеходци, автобуси и колелета. Той също подкрепя усилията на компанията и на града за възстановяване и запазване на местните екология и обитатели и за внедряване на енергийно ефикасен устойчив дизайн, който да осигурява по-добро здраве и достъпност”, коментираха от Гугъл.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu