Skip to main content
search

Изграждат ново еко съоръжение в Монтана

По европейска програма “Околна среда” ще бъде изградена компостираща инсталация в района на депото за твърди битови отпадъци в Монтана. С капацитет от 6150 тона годишно, проектът има за цел да намали количеството на депонираните биоразградими отпадъци, което на свой ред ще намали отделяните при процеса вредни емисии. Допълнителни позитиви са и възможността да се предостави висококачествен компост на хората, които желаят да го използват в градинарството, както и откриването на нови работни места при изграждането и експлоатацията на новата инсталация.
Проектът е на стойност над 6 милиона лева, като около 4,4 милиона от тях са безвъзмездно финансиране.

Анализ на осветеност и сенки чрез 3D модел на София

Снимка: citybuild.com

3D модел на София, позволяващ анализ на осветеност и на сенки по всяко време на деня и годината, беше създаден от Надя Цветкова, Елица Димитрова, Бисер Хонг и Димитър Гинчев. Проектът е осъществен с помощта на менторите Васил Василев и Захари Караджов. Такъв анализ е изключително важен, защото осветеността влияе по много начини на градската среда: на растителност, енергийна ефективност, визуално възприемане и т.н.
Проектът в случая в адаптиран за район “Оборище”, но той може да бъде приложен при всеки анализ на публични пространства. Разглежда аспекти като оптимално управление на пътната инфраструктура, оптимизирано използване на зелени площи и залесяване, предлага оценка за потенциални слънчеви панели. Моделът е полезен също и при избора, оценката и планирането на даден имот.
С проекта си отборът спечели първата награда на “Хакатон за София”, а тяхната презентация може да намерите тук.

Близо 800 км водопроводна мрежа ще бъде изградена по ОПОС

През февруари започва внасянето на проекти за изграждане на 800 км водопроводна мрежа, както и на канализационни колектори, пречиствателни станции, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и др. Те ще бъдат реализирани на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент жители, а от тях ще се възползват над 2 млн. граждани.
Проектите ще бъдат подавани в Министерство на околната среда и водите, което вече е одобрило 13 прединвестиционни регионални проучвания. Финансирането е на стойност 1,2 млрд. лева. Предвиждат се над 190 обществени поръчки, като първата от тях – за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен, е вече обявена.

Foster + Partners и Zaha Hadid Achitects с архитектурни коледни изкушения

Снимка: © Luke Hayes

Foster + Partners, Zaha Hadid Architects и други лондонски компании се обединиха в създаването на повече от 60 миниатюрни джинджифилови структури, създавайки малък град за ядене. Той включва кули, спортни зали и модерен приют за бездомни, проектиран от Holland Harvey Architects. Архитектурните изкушения са направени от микс от сладки продукти като сладък корен, желирани бонбони и глазура.
Проектът цели да свърже обществото с архитектурата и да подтикне към запознаване с градското планиране по един нов и достъпен начин. Следвайки план, изграден от Tibbalds Planning и Urban Design, сладките сгради са проектирани и построени от архитекти, дизайнери и инженери.  

InVision с програма за безплатно обучение в чужбина

Софтуерната компания InVision откри безплатна програма “Design Exchange” за професионални дизайнери, които биха искали да пътуват по света. Тя е отворена за всички с опит над 6 години и предлага едноседмични размени през всяка четвърт от 2019 г. Вече са планирани дестинации като Сидни, Копенхаген и Сингапур.
Програмата обръща специално внимание на дизайнери, които са част от организации в сферата и са вдъхновени от пресичането на дизайна и културата. InVision покрива всички разходи, свързани с пътуването, включително полети, настаняване, храна и др.
По време на пътуването, участниците ще се запознаят с пътеводител, изготвен за конкретното място, който да спомогне изграждането на връзки между интернационалните колеги и да разшири архитектурните и креативни погледи чрез обмяна на идеи.
Повече можете да прочетете тук.

Zaha Hadid Architects с одобрение за двойка небостъргачи в Лондон

Снимка: slashcube.ch

Проектът за небостъргачи във Воксхол Крос Айлънд на Zaha Hadid Architects беше посрещнат с нееднозначно мнение, но впоследствие получи одобрението на местните власти. Проблемът се коренеше във факта, че максимално допустимата височина за сгради в района е 150 метра, а планът на компанията предвижда издигането на 185-метрова кула.
Небостъргачите във Воксхол ще бъдат първият голям проект за частен клиент на ZHA във Великобритания. По-ниският от тях ще се състои от 257 апартамента, а по-високият – от 618 хотелски стаи. В плана също така са включени офиси, магазини и нов обществен площад в основата.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu