Skip to main content
search

Нов спортен комплекс в Поморие

Снимка: citybuild.bg

Поморие ще се сдобие с нов спортен комплекс, чиято архитектура е вдъхновена от емблематичните за града елементи – чайка и вълна. Покривът ще наподобява птица в полет с многофункционална спортна зала под едното си крило и плувен басейн под другото. Проектът включва и общо пространство, играещо ролята на разпределително фоайе, паркинги, детски площадки, зелени зони и търговски обекти. От общината коментират, че изграждането на ежедневно посещаван център може да привлече и допълнителни инвестиции в района.
Сградата ще бъде разположена върху 30 декара площ в района на бившата жп гара.

Детски научен център с планетариум

Гласуван и приет бе проект за изграждане на детски научен център с планетариум в град Бургас. Концепцията е изготвена от “Музейко” и предвижда планетариумът да се издига в 8-метров купол, а космосът да бъде представен чрез 2D и 3D визуализации. Центърът ще разполага с три зони – “Иновация”, “Енергия” и “Откривателство”, където децата ще получават знания в областта на точните науки.
Проектът ще бъде реализиран чрез обществено и частно финансиране, като кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че “важно измерение на новия проект е неговият туристически потенциал”.

Български проекти за европейски награди

Пет български проекта са номинирани за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“.  Още през 2001 г. български проект получава номинация, но досега не сме носители на приза. Главните цели на наградата са представянето на европейския град като устойчив модел за живеене, поощряването на международните архитектурни конкурси и обмен на специалисти и подчертаване на влиянието на архитектурата върху човешкия живот.
Номинираните проекти са: “Демократос” на Think Forward, “Магазия 1” на 1 МОТТО architectural studio, “Стара къща с бял бетон” на I/O архитекти, “Триъгълната кула на Сердика” на Ателие 3 и “Къща за гости към винарната Кастра Рубра” на ZOOM studio. Повече за тях можете да прочетете тук.

Бионични строители през 2020 г.

Снимка: Sarcos Robotics

Американската компания за роботика Sarcos разкри нов екзоскелет за цялото тяло, предназначен за строителни работници. Дизайнът е в разработка от почти две десетилетия и се очаква да бъде пуснат в употреба през 2020 г. Наречен Guardian XO, костюмът позволява носенето на до 90 кг за по-дълги периоди от време, като може да издържи до 8 часа с едно зареждане. Структурата на екзоскелета позволява неговото тегло и това на товара, който носи, да се прехвърля към земята. Така 45-килограмовият костюм ще се усеща като 5-килограмов. Комбинацията от сензори, вградени в него, ще позволи на управляващият го строител да контролира робота по интуиция, усещайки го като продължение на инстинктите си, което ще намали нуждата от обучение за употребата му.

План за нов “Лазурен прозорец”

Снимка: Svetozar Andreev

Руският архитект Светозар Андреев предложи нова визия за прочутия “Лазурен прозорец” в Малта, който се срути по време на буря през 2017 г. Като заместител на монументалното скално образувание е предвидена метална, огледална, многоъгълна конструкция, интерпретираща оригиналните форма и размер на срутената арка. Наречен Сърцето на Малта (Heart of Malta), проектът включва вътрешно пространство от 5 етажа, свързани с централна спирала.
За изграждането на конструкцията ще бъдат използвани иновативни техники и материали от архитектурата и корабостроенето, които да отразяват околната среда. Една от целите на проекта е да създаде нова туристическа дестинация, която да се превърне в архитектурна и културна емблема на брега.

Осем творби на Райт с номинация за световно културно наследство

Снимка: franklloydwright.org

Осем от творбите на Франк Лойд Райт са номинирани за влизане в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През дългата си кариера той проектира над 1000 сгради, става основоположник на архитектурни стилове и течения и се превръща в лице на американската архитектура.
Номинираните творби са: Къща над водопада (Fallingwater); Талиесин Уест (Taliesin West); Музей Соломон Гугенхайм (The Solomon R. Guggenheim Museum); Талиесин (Taliesin); Роби Хаус (The Frederick C. Robie House); Юнити темпъл (Unity Temple); Джейкъбс Хаус (The Herbert and Katherine Jacobs House); Холихок хаус (Hollyhock House).
Официалното решение за попадането им в листата на ЮНЕСКО ще бъде взето на срещата на комитета по културно наследство през юли 2019 г. в столицата на Азербайджан.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu