Skip to main content
search

Първа пресконференция на КСБ за 2019 г.

Проведе се първата за годината пресконференция на Камарата на строителите в България (КСБ). На нея изпълнителният директор инж. Мазнев постави няколко основни акцента. Той отхвърли отправените наскоро обвинения, че фирми членове на камарата са получили плащания за АМ “Хемус”, като подкрепи твърденията си с позиции на АПИ и МРРБ.
Инж. Мазнев още добави, че оперативните програми навлизат в решаващата част от изпълнението си, като стартира и изграждането на големите инфраструктурни проекти в пътния и водния сектор.
Особено внимание бе обърнато на приоритетите на КСБ в подобряване на законодателството, касаещо строителния сектор. Камарата ще продължава да настоява за промени в Закона за устройство на територията, като например в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) да се вписват всички строители на строежи от първа до пета категория включително, както и по отделни строителни и монтажни работи.

Изграждат “Зелен здравословен коридор” в София

По Програма “Хоризонт 2020” на ЕС стартира проектът „Регенерация и интеграция на непривлекателни градски райони чрез прилагане на социални и екологични решения, базирани на природата”. Той предвижда изграждане на “Зелен здравословен коридор” в София.
Накратко наречен URBiNAT (URBan Innovative NATure), проектът прилага решения в 4 области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа, като цели обновяване и подобряване на градската среда. Реализацията ще бъде на територията на район “Надежда”, като идеята е свързването на Северен парк с минерална вода и подобряване на пешеходните връзки и велосипедно придвижване.

Рио де Жанейро – първата Световна столица на архитектурата

Снимка: creative commons

ЮНЕСКО обяви Рио де Жанейро за първата Световна столица на архитектурата за 2020 г. Това означава, ще градът също така ще бъде домакин и на Световния конгрес на Международния съюз на архитектите.
Целта на Световната столица на архитектурата е да се превърне във форум за дебати върху притискащи глобални предизвикателства от перспективата на култура, културно наследство, градска среда и архитектура.
Като първа Световна столица на архитектурата Рио де Жанейро ще проведе серия от събития с тема “Всички светове. Само един свят.” и ще промотира международно приетата 11-та цел от Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. “Да правим градовете и селищата приобщаващи, безопасни, гъвкави и устойчиви.”

Най-големият завод за преработване на отпадъци в енергия

Снимка: Schmidt Hammer Lassen and Gottlieb Paludan

За догодина е предвидено отварянето на най-големия завод за преработване на отпадъци в енергия в покрайнините на Шенжен, Китай. Проектиран от Schmidt Hammer Lassen и Gottlieb Paludan, той ще приема 5000 тона отпадъци на ден в семпла, изчистена структура. Заводът ще изгаря отпадъци и ще генерира енергия, докато обогатява знанията на местните жители за цикъла отпадък-енергия.
Заводът се отличава с кръгла форма и е организиран в една цялостна конструкция, включително и допълнителните постройки, което е различно от традиционната квадратна форма на индустриални постройки. Покривът е 66 000 кв.м. и ще бъде покрит от 44 000 кв.м. фотоволтаични панели, което ще предостави възможност на завода не само да предлага по-чист начин за справяне с отпадъците на града, но и да допринесе за осигуряването на възобновяема енергия.

Най-дългият мост в света е почти завършен

Снимка: Hyundai E&C

Проектиран от Hyundai E&C и Combined Group Contracting, най-дългият мост в света е близо до своето завършване.Намира се в Кувейт. Оценен на 3 млрд. долара, той е един от най-големите инфраструктурни проекти в света. Цялата му дължина е повече от 30 мили и ще свързва Кувейт от южната страна на залива и Субия от северната. Мостът е част от по-голям план за съживяването на античния търговски маршрут Silk Road.
От край до край мостът е 1 100 фута с асиметрична кабелна конструкция. В момента пътят между двете страни на залива отнема повече от час, а проектът предвижда да намали това време на по малко от 20 минути.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu