Международен архитектурен конкурс за “Дупката” във Варна

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че ще бъде обявен Международен архитектурен конкурс за изработване на проект за пространството в центъра на Варна, познато като “Дупката”. Това решение идва, след като миналата година Общинският съвет на града взе решение да изкупи дяловете на компанията, стопанисваща терена, и да го превърне в публична общинска собственост.
Конкурсът ще бъде официално обявен след приключването на правните подробности около казуса и когато бъде ликвидирано дружеството “Централен универсален магазин-Варна”, създадено с цел издигане на търговски център в пешеходната зона на Варна.

Разширяват аквапарка в район “Възраждане” в София

Снимка: youtube.com

Започва строежът по разширяването на изградения през 2016 г. аквапарк в столичния район “Възраждане”. Проектът предвижда 5 открити басейна, 3 водни пързалки, закрит басейн и спа център, за които ще се използва минерална вода от “Баталова воденица”. Ще има още широки открити пространства и места за отдих със 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Капацитетът на атракциона е 500 посетители, които ще могат да посетят и заведение за бързо хранене или да организират пикник на някоя от поляните за слънчеви бани.
През 2016 г. бяха изградени сух фонтан, амфитеатър, детска площадка, паркинг и спортен комплекс “Спортна София – 2000”.

Обявиха куратора на архитектурното Биенале във Венеция 2020

Снимка: dezeen.com

През 2020 г. ще се проведе осемнадесетото издание на международното Биенале на архитектурата. За негов куратор официално бе обявен арх. Хашим Саркис. Той е основател и главен архитект в Hashim Sarkis Studios (HSS), създадено през 1998 г. Архитектът е и декан на Училището по архитектура и планиране в Масачузетския технологичен институт (MIT). Саркис има две участия е Биеналето – през 2010 г. и 2014 г., а през 2016 г. е член на международната организация на журито. Автор е на многобройни проекти, намерили реализация в САЩ, Либия, Обединените арабски емирства и други, както и на книги и статии с архитектурна тематика.

Дизайнерът Флорънс Нол Басет почина на 101 години

Снимка: dezeen.com

Флорънс Нол Басет – дизайнерът, който постави началото на съвременния вид на офис пространствата, почина на 101-годишна възраст. Смъртта и е настъпила на 25-ти януари, обяви вицепрезидента на комуникационния отдел в компанията Knoll Дейвид И Брайт.
Тя е задвижващата сила зад развитието на мебели “Knoll” и основател на иновативния планов отдел към компанията, което я прави една от най-отличителните фигури в дизайна през ХХ век. Развива много от класическите дизайни на фирмата и работи с лица като Ееро Сааринен, Хари Бертоя и Исаму Ногучи.

Музеят М+ придобива архивите Archigram за 1.8 млн. паунда

Снимка: © Peter Cook

Целият архив на небезизвестната група Archigram беше купен от музеят М+, който скоро ще отвори врати в Хонг Конг, въпреки някои намерения да бъде блокирана продажба извън страната.
Десетки хиляди скици и модели, произведени от групата, зародила се през 60-те години, ще бъдат преместени от Великобритания в проектирания от Herzog & de Meuron музей. Съветът по изкуствата даде своята препоръка срещу сключване на сделката, но въпреки това продажбата за 1.8 млн. паунда беше одобрена от Департамента за дигитализация, култура, медия и спорт към правителството на острова.
Archigram е известна с експерименталния си подход към дизайна и архитектурата, изразяващ се в проекти като Plug In City и Instant City. Членовете й включват имена като Питър Кук, Уорън Чолк, Рон Херън, Деннис Кромптън, Майкъл Уеб и Дейвид Грийн.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Вера Балабанова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Тази седмица в строителния сектор
Избраха “Аркад” да строи български участък на “Турски поток” | Проектираха устойчиви подслони за космоса

G-Tower в София е готова Завършиха строителството на най-новата жилищна сграда G-Tower. Тя…