Skip to main content
search

Международен архитектурен конкурс за “Дупката” във Варна

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че ще бъде обявен Международен архитектурен конкурс за изработване на проект за пространството в центъра на Варна, познато като “Дупката”. Това решение идва, след като миналата година Общинският съвет на града взе решение да изкупи дяловете на компанията, стопанисваща терена, и да го превърне в публична общинска собственост.
Конкурсът ще бъде официално обявен след приключването на правните подробности около казуса и когато бъде ликвидирано дружеството “Централен универсален магазин-Варна”, създадено с цел издигане на търговски център в пешеходната зона на Варна.

Разширяват аквапарка в район “Възраждане” в София

Снимка: youtube.com

Започва строежът по разширяването на изградения през 2016 г. аквапарк в столичния район “Възраждане”. Проектът предвижда 5 открити басейна, 3 водни пързалки, закрит басейн и спа център, за които ще се използва минерална вода от “Баталова воденица”. Ще има още широки открити пространства и места за отдих със 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Капацитетът на атракциона е 500 посетители, които ще могат да посетят и заведение за бързо хранене или да организират пикник на някоя от поляните за слънчеви бани.
През 2016 г. бяха изградени сух фонтан, амфитеатър, детска площадка, паркинг и спортен комплекс “Спортна София – 2000”.

Обявиха куратора на архитектурното Биенале във Венеция 2020

Снимка: dezeen.com

През 2020 г. ще се проведе осемнадесетото издание на международното Биенале на архитектурата. За негов куратор официално бе обявен арх. Хашим Саркис. Той е основател и главен архитект в Hashim Sarkis Studios (HSS), създадено през 1998 г. Архитектът е и декан на Училището по архитектура и планиране в Масачузетския технологичен институт (MIT). Саркис има две участия е Биеналето – през 2010 г. и 2014 г., а през 2016 г. е член на международната организация на журито. Автор е на многобройни проекти, намерили реализация в САЩ, Либия, Обединените арабски емирства и други, както и на книги и статии с архитектурна тематика.

Дизайнерът Флорънс Нол Басет почина на 101 години

Снимка: dezeen.com

Флорънс Нол Басет – дизайнерът, който постави началото на съвременния вид на офис пространствата, почина на 101-годишна възраст. Смъртта и е настъпила на 25-ти януари, обяви вицепрезидента на комуникационния отдел в компанията Knoll Дейвид И Брайт.
Тя е задвижващата сила зад развитието на мебели “Knoll” и основател на иновативния планов отдел към компанията, което я прави една от най-отличителните фигури в дизайна през ХХ век. Развива много от класическите дизайни на фирмата и работи с лица като Ееро Сааринен, Хари Бертоя и Исаму Ногучи.

Музеят М+ придобива архивите Archigram за 1.8 млн. паунда

Снимка: © Peter Cook

Целият архив на небезизвестната група Archigram беше купен от музеят М+, който скоро ще отвори врати в Хонг Конг, въпреки някои намерения да бъде блокирана продажба извън страната.
Десетки хиляди скици и модели, произведени от групата, зародила се през 60-те години, ще бъдат преместени от Великобритания в проектирания от Herzog & de Meuron музей. Съветът по изкуствата даде своята препоръка срещу сключване на сделката, но въпреки това продажбата за 1.8 млн. паунда беше одобрена от Департамента за дигитализация, култура, медия и спорт към правителството на острова.
Archigram е известна с експерименталния си подход към дизайна и архитектурата, изразяващ се в проекти като Plug In City и Instant City. Членовете й включват имена като Питър Кук, Уорън Чолк, Рон Херън, Деннис Кромптън, Майкъл Уеб и Дейвид Грийн.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu