Skip to main content
search

“Един човек” на мястото на Бронзовата къща

Снимка: Столична община

Инсталация, наречена „Един човек“, ще застане на мястото на вече демонтираната Бронзова къща. Това стана ясно миналата седмица, когато за победител в конкурса на програма „Навън“ бе избрано предложението на доц. д-р Венелин Шурелов. То представлява модулна стоманена конструкция с височина 12 метра. На нея двустранно ще бъдат разположени 56 броя LED екрани, където ще се излъчват кадри от ежедневието на площад „Александър Батенберг“ и информация за столицата.

Почина знаменитият архитект и учител проф. Жеко Тилев

Проф. д.н. арх. Жеко Тилев почина вследствие на трагичен инцидент в София в понеделник. Причините, довели до смъртта му, все още се изясняват, а сред студентите му вече витае тежкото чувство на тъга.
Арх. Тилев завършва строителния техникум в Стара Загора, а през 1974 г. се дипломира като архитект във ВИАС (днес УАСГ). Специализира технологията на архитектурата в университета „Ла Сапиенца“ в Рим, от 1991 г. е доцент в УАСГ, а от 2008 г. – професор в Международната архитектурна академия. Името му стои зад проекти като “Арена Армеец”, реставрацията на двореца „Евксиноград“ и на сградата на бившия хотел „България“. Получава златен медал на XІ Световно триенале “Интерарх” 2006 г. – гр. София и медал на ЮНЕСКО за проект “Севтополис”.

Започна реставрацията на банята в Банкя

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви началото на реставрацията на банята в Банкя. Освен сградата с всички детайли и интериор, ще бъде възстановена и дейността на банята. Очаква се тя да бъде завършена през 2020 г. „В момента се изпълняват дейностите по възстановяване на покрива, прави се конструктивно укрепване на сградата и е започнала реставрацията на архитектурни елементи – ще бъдат възстановени царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век.”, допълни кметът във Фейсбук.

Амстердам с иновативен жилищен комплекс

Снимка: dezeen.com

Manuelle Gautrand проектира жилищен комплекс с 400 апартамента за футуристичния Hyde Park район в Амстердам. Домовете са разпределени в 9 тематични сгради, разположени около зелен “остров” в центъра на комплекса. Всяка сграда е уникална, с различна форма, материали и цветове. Фокусирайки се върху идеята за създаване на селище, проектът се стреми да изпълни амбициозни цели, свързани с околната среда и да сближи хората, като преосмисля градския живот. Всяка сграда в комплекса е обект на различна архитектурна разработка. Очаква се проектът да бъде завършен през 2022 г.

Дигитално устройство измерва криви и прави линии

Снимка: nimbuzz.com

Базираната в САЩ HOZO Design C.O. стартира кампания за първата компактна дигитална въртяща се линия. Продуктът носи името Rollova и цели да измести традиционните измерителни средства, предоставяйки възможността да се измерват както прави, така и криви линии. Rollova е с джобни размери и е направена от стомана. Съдържа OLED екран, който показва размерите на плоски повърхности и обли предмети. С максимална разлика от +- 0,4% устройството може да измерва дистанция от 10 метра. При наличието на ъгли, както например при первази на прозорци, Rollova има специален режим, който добавя радиус или диаметър към размерите, подобно на традиционното лазерно измерване.

Дилър и Скофидио с архитектурна награда на Royal Academy

Снимка: dezeen.com

Тазгодишната архитектурна награда на Royal Academy беше присъдена на Елизабет Дилър и Рикардо Скофидио, основатели на Diller Scofidio + Renfro. Призът се дава ежегодно на архитекти, чиято работа ангажира обществото и допринася към културата. Решението на журито в избора на Дилър и Скофидио е било единно, като наградените са припознати за проекти като The Broad Art Museum в Лос Анджелис и The Shed в Ню Йорк.

 

 

 

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu