Skip to main content
search

Къщата на Пейо Яворов – държавна собственост?

Снимка: БГНЕС

Къщата-музей, която беше обявена на публичен търг, може да бъде придобита от общината или държавата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след разговори с премиера и министъра на културата. „Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник., добави тя.

Спряха конкурса за пл.”Св. Неделя”

Столична община взе решение да промени условията за участие в конкурса за реконструкция на пл. “Св. Неделя”, след като Камарата на архитектите заяви, че няма да участва в журито. Причината за това е, че според КАБ кандидатурите трябва да бъдат отворени за всички архитекти. Конкурсът ще бъде възобновен след месец.

България на трето място в ЕС по спад в строителството

Снимка: economic.bg

След Португалия и Швеция България отчита най-голям спад в обема на новото строителство (-1.2%) в ЕС. Това сочат данни на Евростат за строителството в страните-членки през август в сравнение със същия месец на 2017 г. От проучването се вижда също, че в страните от еврозоната строителството е нараснало с повече от 2%.

“Джи Пи Груп” АД с официална позиция

Ръководството на “Джи Пи Груп” излезе с официална позиция във връзка с назначените от премиера Бойко Борисов проверки

Снимка: gpgroup.bg

Важна информация до всички строители, вписани в ЦПРС

Камарата на строителите в България публикува информация, с която предупреждава строителите, вписани в Централния професионален регистър за действията на фирми, които с търговска цел желаят да се възползват от нормативно установения статут на Камарата на строителите в България (КСБ) за създаването и поддържането на ЦПРС.” Пълния текст можете да прочетете тук.

“Brixel” – дигитализиране на обикновената тухла

Занимаващата се със дигитални инсталации и скулптури в стила на съвременното изкуство BREAKFAST пусна на пазара “Brixel” – продукт, който съчетава удобството на технологиите с един от най-традиционните строителни материали – тухлата.
“Brixel” e въртяща се във всички посоки тухла, контролирана чрез мобилно приложение. Разнообразните форми и дизайн могат да бъдат персонализирани според желанието на архитекта и дават възможност да се създаде интерактивна 3D инсталация.

Шведско студио спасява мост в Стокхолм

Снимка: KCAP and Orange Architects

След като общинските власти на Стокхолм обявиха, че възнамеряват да съборят моста “Gamla Lidingöbron”, шведското студио Urban Nouveau създаде петиция за неговото спасяване и преустройство. Идеята е мостът да стане основа за 50 нови апартамента и парк. Те респективно биха спомогнали за финансиране на неговата реставрация. Също така проектът би облекчил проблемите с трамваите и велоалеите.

Архитектурата влиза в медицината

Снимка: TonkinLiu

Ана Лиу и Майк Тонкин от “Tonkin Liu” разработиха медицинско устройство за пациенти с проблемни дихателни пътища. Прототипът на трахеалния стент е базиран на тяхната “Shell lace Structure” – технология със структура от една единствена повърхност, създадена за архитектурно и инженерно приложение.
Устройството на Лиу и Тонкин се разграничава от стандартните такива по това, че приема формата на буквата С и се разтваря самостоятелно след поставянето му от лекар. Това го прави много по-удобно и подходящо за пациенти с по-специфична трахея.

Признаване на архитектурни квалификации след Brexit

Снимка: BBC

Излизането на Великобритания от ЕС може да доведе до усложнения при признаването на квалификациите на архитекти, практикуващи извън страната на тяхното придобиване. Това може да бъде избегнато чрез сключване на допълнително споразумение.
Ако това не се случи, след 30-ти март 2019 г. британските архитекти, работещи в страни от ЕС, ще трябва да се съобразяват с изискванията на съответната държава-членка. Великобритания все още не е изготвила изисквания, според които архитекти от ЕС ще могат да практикуват на нейна територия след Brexit.

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu