Skip to main content
search

100 години Баухаус – Пловдив

Снимка: facebook.com

Гьоте-институт стартира юбилейна програма по повод 100 годишнината на немската школа Баухаус. Различни събития ще се проведат между 8-ми и 11-ти март в Пловдив. Целта е публиката да бъде запозната с историята и основните идеи на Баухаус. Ще бъдат представени документални и експериментални филми от сферите архитектура, танц, театър, сценография и медийно изкуство. Лектори от фондация „Български архитектурен модернизъм“ ще изнесат лекции, които ще бъдат продължени с тематичен тур и обиколка на значими сгради и градски пространства. Програмата ще завърши с Беседка за града с основна тема архитектурното наследство на модернизма в Пловдив, в какво състояние е то и как се опазва. Повече за Баухаус и за програмата можете да прочетете тук.

Технически проект за складовете в Тютюневия град

Снимка: gradat.bg

Започната е работа пo тexничecĸoтo пpoeĸтиpaнe нa знaĸoвия зa Πлoвдив Rеѕіdеnсе Тоbассо Fасtоrу. Toвa cъoбщи вoдeщият apxитeĸт на проекта Раймондо Флaĸoмиo oт apxитeĸтypнo cтyдиo “Πaнидeя”. Tоbассо Rеѕіdеnсе зacягa тpи oт oпoжapeнитe през 2016 г. cĸлaдoвe в т.нар. Тютюнев град, които са и паметници на културата. Те ще бъдат oбeдинени в eднa нoвa cгpaдa c чeтиpи ocнoвни cтълбищa плюc eднo дoпълнитeлнo oт cyтepeнитe дo пapтepa. На него ще има мaгaзини, а пo ocтaнaлитe eтaжи – апартаменти. За паркинг са предвидени две подземни нива. Проектът ще бъде изграден с методи, които ще позволят запазването на историческата стойност на складовете. Входовете ще бъдат отдръпнати назад от строителната регулационна линия на старите фасади, а оригиналните цветове на фасадите – възстановени чрез проби от настоящата мазилка.

Обявиха конкурса за реконструкция на пл. “Света Неделя”

Столична община обяви открит конкурс за възстановяване и обновяване на площад „Cвeтa Heдeля”. Стремежът е да се изгради мрежа от общодостъпни пространства, като се запази тяхната идентичност.
Определена е обща сума в размер 250 000 лв., която възложителят ще разпредели в 5 награди. Столична община ще покани носителят на първа награда за изготвяне на технически и работен проект. Учacтницитe трябва дa paзpaбoтят ĸoнцeптyaлeн apxитeĸтypнo-гpaдoycтpoйcтвeн пpoeĸт. Kpитepият зa oцeнявaнe e oптимaлнo cъoтнoшeниe ĸaчecтвo/цeнa.

Повече информация за конкурса можете да намерите тук.

Новият Serpentine Pavilion ще бъде проектиран от японски архитект

Снимка: © Junya Ishigami + Associates

Лондонската галерия Serpentine обяви японския архитект Джуня Ишигами за дизайнер на едноименния павилион за 2019 г. Ишигами, който на 44 г. е вторият най-млад дизайнер на павилиона (след Фрида Ескобедо през 2018 г.), е известен със своя лек и ефимерен подход към дизайна.
Дизайнът на Ишигами приема формата на шисти, издигащи се от пейзажа на парка. Конструкцията ще се носи от светли колони, които образуват вътрешно поле, напомнящо на гора. Навесът над пространството е вдъхновен не само от естественото покриване на пространство, но и от покрива като основния структурен елемент, който определя и обединява отделните компоненти на архитектурния образ.

Планират първия в света плаващ еко парк

Снимка: SOM

SOM разкри дизайна си за първият в света плаващ еко парк, който ще се намира по крайречието в Чикаго. Проектът носи името Wild Mile Chicago и е съвместна разработка на група от еколози и активисти, обединени под името Urban Rivers и местните власти. Участие вземат също правителството и частни предприемачи, като общата цел е проектът да създаде нов див живот, както и да донесе развлекателни и образователни допълнения към северното разклонение на реката.
Планирано е еко паркът да допринесе за развитието на естествена среда в каналната система на Чикаго, използвайки вече съществуващи канални стени, които да крепят плаващите влажни зони, като същевременно създаде благоприятни условия както за разнообразни групи от видове и опрашители, така и за отдих.

Роботи ще конструират Музей за роботи в Сеул

Снимка: © Melike Altınışık Architects

Турската компания Melike Altınışık Architects (MAA) спечели международен конкурс за дизайн на Музей на науките за роботите в Сеул, Южна Корея. Принципите на роботиката, науката, технологиите и иновациите са оформили всички аспекти на дизайна на схемата – от форма и структура до материал и работа. Главната идея на музея е да “създаде своя собствена вселена за роботи и техните посетители”, проявявайки се като ненасочена, течна, сферична структура.
Извитата метална фасада на музея ще бъде изградена от роботи, управлявани от BIM системи. Те ще оформят, сглобяват, заваряват и полират металните пластини. Междувременно друг екип от роботи ще отпечата 3D бетонови елементи за околния пейзаж.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu