Skip to main content
search

G-Tower в София е готова

Снимка: gradat.bg

Завършиха строителството на най-новата жилищна сграда G-Tower. Тя се намира на бул. “Монтевидео” в кв. Овча Купел. Издига се на 19 етажа, а разгънатата й застроена площ е 8 746 ĸв. метра.
G-Tower ce oтличaвa c изцялo cтъĸлeнa изтoчнa фacaдa и външeн пaнopaмeн acaнcьop. Изградени са зeлeни зoни зa oтдиx, ĸът c бeceдĸи и пeйĸи, бapбeĸю, шaдpaвaн, двe дeтcĸи плoщaдĸи, фитнec нa oтĸpитo и мини гoлф игpищe.
Cтpoитeлcтвoтo зaпoчнa през 2017 г. пo пpoeĸт нa apxитeĸтypнoтo cтyдиo “A и A apxитeĸти”. Инвecтитop и изпълнитeл e „Главболгарстрой“ АД. За реализирането на проекта са инвecтиpaни 15 млн. лeвa.

Избраха “Аркад” да строи български участък на “Турски поток”

Снимка: citybuild.bg

Държавната компания “Булгартрансгаз” избра консорциум “Аркад” за строител на газовата връзка между България и Сърбия. В него са обединени саудитската “Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни” и италианската “Аркад Ей Би Би С.п.А.”. Те са предложили цена за проекта 2.15 млрд. лв. без ДДС за срок от 615 дни. Заложения от “Булгартрансгаз” максимален бюджет бе 2.28 млрд. лв. без ДДС.
Проектът за газовата връзка се счита за част от газоразпределителният хъб Балкан. През тръбата се очаква да преминават 31.5 млрд. куб. м природен газ годишно. Инвестицията трябва да се изплати до 2039 г.

Лувъра с хартиен облик

Снимка: designboom.com

В петък върху Лувъра бе поставена инсталацията на френския уличен артист JR (Жан Рене).Той прикрепя върху пирамидата и околното й пространство 2000 хартиени парчета. Хартийките са изрисувани и композирани така, че пирамидата изглежда уголемена многократно и потънала в каменна кариера. Инсталацията, наречена „Тайната на великата пирамида“ , с внушителните размери от 17 000 кв. м бива разрушена само за 2 дни. Хартията бързо се разкъсва под краката на посетителите и до неделя вече няма и помен от първоначалната й визия.

Одобрен е новият най-висок небостъргач в Западна Европа

Снимка: Dorte Mandrup

Датската фирма Dorte Mandrup е проектирала нов небостъргач, който да стане най-високата кула в Западна Европа в Бранде, Дания. Издигайки се над 1000 фута, проектът ще бъде видим от 37 мили разстояние във всяка посока. Небостъргачът ще включва офиси за модната компания Bestseller, хотел и „село” от зелени павилиони за търговия на дребно. Новата кула е проектирана с решетъчна фасада и ще бъде разположена на 45 етажа.
Общинският съвет на Бранд гласува “за” одобряване на проекта и строителството ще започне тази година. Плановете бяха представени за първи път през 2017 г., а кулата е планирана за откриване през 2023 година.

Почина архитектът и куратор Франсоа Перин

Снимка: Jacqueline Booth Di Milia

Перин е бил диагностициран с рядка форма на рак на мозъка през януари 2019 г. и почина на 1 април 2019 г. в. Като основател на Air Architecture, роденият в Париж архитект е известен с творческия си и изобретателен подход към материалите, както и със способността си да преосмисля ежедневния си живот чрез своята работа.
Едни от най-известните му проекти са Hollywood Hills House, както и Венецианската въздушна къща – допълнение към еднофамилна къща, която задържа въздуха през прозрачния поликарбонатна облицовка като изолация. Перин е бил и куратор, организира изложби в Центъра за изкуство и архитектура МАК и допринася за Чикагското биенале.

Проектираха устойчиви подслони за космоса

Снимка: © SEArch+

SEArch + и Apis Cor са спечелили първо място във ниво от конкурса “3D-printed Habitat Centennial Challenge” на НАСА. То цели да се създадат устойчиви подслони, подходящи за Луната и Марс. Използвайки наличните ресурси на тези места, ръководената от жени, базирана в Ню Йорк космическа изследователска и дизайнерска практика, предложи MARS X HOUSE – здрава, издръжлива 3D-печатна среда, използваща автономна роботика.
Схемата е предназначена за екипаж от четирима души, който да живее и работи на Марс за една земна година. Местообитанието е проектирано така, че да надвишава радиационните стандарти, за да се гарантира човешкото здраве, докато свързва екипажа с естествена светлина и гледка към марсианския пейзаж.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu