Skip to main content
search

Ефективен строителен надзор с промени в нормативната уредба

Подготвя се изменение в Наредба за проектиране на пътищата, което касае дейността на лицензираните фирми за строителен надзор, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Част от промените включват отнемане на лиценз при две, а не както досега три нарушения, както и повишаване инвеститорския контрол от страна на АПИ при обекти, в които тя е възложител.

 

Отново искат оставката на зам.-кмет заради ремонта на “Граф Игнатиев”

Снимка: vestnikstroitel.bg

Организацията “Спаси София” настоява за незабавното освобождаване на зам.-кмета Евгени Крусев. Причината е разследване, което сочи, че при ремонта на “Граф Игнатиев” са извършени редица нарушения от Столична община. Твърди се, че тя е дала на “Джи Пи Груп” позволение да използва материал за виброизолация на трамвайното трасе, различен от изисквания в тръжната процедура. От организацията допълват, че когато има изменение в условията на поръчката, законът изисква да се проведе нова процедура за избор на изпълнител.

 

Изкуствена планина за чист въздух в Торино

Снимка: Angelo Renna

Архитектът Анджело Ренна проектира 90-метрова “планина-гъба”, чиято цел е да абсорбира въглероден диоксид. Разположена насред Торино, Италия, планината ще бъде направена от пясък и бетон и оформена с пръст, изкопана при строежа на железопътния тунел между Торино и Лион. Позовавайки се на многопрофилно проучване, Ренна вярва, че планината може да преработва 17 пъти повече CO 2 от обикновена гора.

 

No 1 Poultry на Стърлинг става локация на WeWork

Снимка: WeWork

Екипът на WeWork спаси постмодернистичната сграда на Стърлинг от реновация, която би нарушила типичния за архитекта постмодернистичен стил. Базираната в центъра на Лондон No 1 Poultry сега служи за офис сграда със смели цветове, домашно обзавеждане и изкуство, вдъхновено от заобикалящата я среда. Мястото още предлага магазини, градина на покрива и ресторант. WeWork притежава 280 локации в 77 града и осигурява пространство за начинаещи компании, служители на свободна практика, малки бизнеси и компании от Fortune 500.

 

Саграда Фамилия плаща дълг на Барселона за разрешителни за строеж

Снимка: barcelonacard.org

Базиликата ще трябва да плати 41 млн. долара. дълг на Барселона, защото не притежава подходящи разрешителни за строене. Последните са били придобити през 1885 г. и отдавна не са актуални. След двегодишни преговори между Църквата и Общината беше решено дългът да бъде изплащан в продължение на 10 години чрез вноски от Църквата.
Проектирана от архитектът Антони Гауди през 1882, Саграда Фамилия все още не е изцяло построена. Повече за първата му творба можете да научите тук.

 

575 сгради в опасност да последват съдбата на Grenfell Tower

Снимка: researchgate.com

В зората на пожара в Grenfell Tower , Лондон, където 72-ма човека загубиха живота си, експерти разкриват проблеми със сигурността в сгради на едропанелното  строителство. Още през 1968 г. рухването на подобна сграда показва проблемите в тяхната конструкция, но въпреки това днес около 100 000 човека продължават да живеят в същия тип жилища.
Вниманието по темата се изостри предвид намеренията на британското правителство да позволи на местните власти да строят общински жилища отново, повдигайки въпроса дали те са достатъчно компетентни за целта.

 

Официално откриха най-дългия мост над море в света

Снимка: archdaily.com

Президентът на Китай Си Дзинпин откри най-дългия мост над море в света 9 години след началото на неговото изграждане. Дълъг 55 км, той свързва Хонконг- Джухай-Макао. За построяването му са използвани 4000 тона стомана и са вложени 20 млрд. долара. Част от съоръжението е тунел, който е построен под вода, за да се осигури свободното преминаване на корабите на повърхността.

 

Бостън с проект за борба с наводненията

В светлозелено са изобразени местата, които ще бъдат изкуствено повдигнати.                                 Снимка:dezeen.com

В резултат на климатичните промени, нивото на водата около Бостън се повишава все повече. За да се пребори с проблема от наводнения, е наета компанията SCAPE, която да разработи проект за защита на бреговете. Планира се селекция на сгради в риск, които да бъдат адаптирани към ситуации на наводнение. Също така, около ниските брегове ще бъдат конструирани “повдигнати” райони, пътища и защитни паркове.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu