Skip to main content
search

Изложба за Деня на строителя

Снимка: БТА

КСБ и в. “Строител” откриха пета изложба „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето” със съдействието на Столична община. Тя е от 60 пана, които представят обновени улици и булеварди, детски градини и училища, метрото, нови сгради, храмове и други обекти в София. В нея са включени, освен авторски творби на екипа на вестника, и въздушно заснети снимки с дрон на обекти, изградени в столицата през настоящата година, и фотографии на знакови сгради, дело на българските строители през изминали години. Експозицията е разположена на пешеходния мост над бул. „България” до НДК и може да бъде видяна до 4 ноември.

Източник: в. “Строител”

КСБ и МРРБ обсъждат теми от взаимен интерес

Камарата на строителите в България (КСБ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) проведоха работна среща, на която обсъдиха казуси, в които имат допирни точки. Сред основните акценти бяха темите за подготовка на достатъчно и квалифицирани кадри за сектора, както и нормативната уредба, касаеща строителството. Инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ, подчерта нуждата от изготвяне на законодателни промени, които да не позволяват на фирми, които не са вписани в Централния професионален регистър, да изпълняват строителни дейности. Относно проблемите с работната ръка, той сподели, че е нужно създаването на механизми, чрез които бизнеса да заявява на учебните заведения от какви кадри има нужда.
По-рано на среща с ПП Герб инженерът също настоя за “законодателни промени, с които да се въведе ценообразуване в сектора в съответствие със стойността на материалите, така че когато някой прави цена, тя да е правдива и съвременна, а не остаряла”.

Проект с българско участие бе номиниран за Angel Awards

Проектът за интернационално обучение на млади хора, ръководен от британската организация за опазване на наследство Great Yarmouth, достигна финалите на тазгодишното издание на престижните Angel Awards. Участниците са от Великобритания, България, Естония и Тайван, а мисията – реставрация и съхраняване на архитектурно наследство. През 2014 г. те започват дейности по ферма в България, с. Кърпачево, което ги отвежда и до номинацията. Проектът бе представен и с изложба във фоайето на УАСГ като част от дейностите на катедра „История и теория на архитектурата“.

Можете да прочетете повече, както и да дадете своя глас за проекта тук.

Снимки: Great Yarmouth Preservation Trust

Връчиха наградите за “Най-добър строител”

На Димитровден, известен още като ден на строителя, Областното представителство на Камарата на строителите в България – София връчи наградите на ежегодния конкурс “Най-добър строител”. Тази година участваха 29 фирми, разпределени в 4 категории според оборот – малки, средни, големи, много големи. Първите места заеха „ЕНВАЙРО КЛИЙН“ ЕООД;, „БУЛ СТРОЙ ИНВЕСТ“ ЕООД, „БАРАЖ ГРУП“ ЕООД и „ГБС – Инфраструктурно строителство“.

“Машина на времето” – архитектурата вчера, днес и утре

Като част от проекта “Лидерите, които строят” във фоайето на УАСГ се проведе събитието “Машина на времето”. Специални гости бяха инж. Красимир Христов, арх. Пламен Братков и инж. Виктор Шарков, които обсъдиха развитието на архитектурата в миналото, настоящето и бъдещето. Повече за събитието можете да прочетете тук.

НАСА в търсене на архитектурни партньори

Снимка: business-crunch.com

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн обяви, че НАСА търси партньори за осъществяването на проект, свързан с изпращането на изследователи на Марс. По думите му САЩ разработва свързаната с лунния проект архитектура – построяване на станция в окололунна орбита, но не могат да се справят сами.
“Ако се появят международни партньори, които да участват в създаването на елементи на въпросната архитектура, ще можем заедно да направим повече, отколкото всеки би постигнал сам. Засега не знам коя страна ще се присъедини към осъществяването на този проект, допълни директорът.

Спират строежа на летището на Foster + Partners и FR-EE в Мексико

Снимка: aeropuerto.gob.mx

След като президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор инициира референдум, народният вот доведе до сезиране на дейностите по строежа на ново летище по проект на Foster + Partners и FR-EE. В него бяха предложени две възможности: възстановяване на сегашното летище в Толука, както и изграждане на две нови писти във въздушната база Санта Лусиа или построяване на ново летище в Текскоко. Само 1 милион души са гласували (от 131 млн. население на страната), но техният вот е признат. Това се случва при вече започнала конструкция и при очаквания летището да отвори през 2020 г. До момента няма официални позиции от страна на Foster + Partners и FR-EE.

Съдбата на архитектурен проект след политически скандал – Централноевропейски университет

Снимка: newsweek.com

Номинираният за RIBA проект на O’Donnell + Tuomey, Централноевропейски университет (ЦЕУ) в Будапеща, може да не достигне втората си фаза на строеж заради политиката на премиера на Унгария Виктор Орбан към самия университет и към неговия откривател – Джордж Сорос.

На фона на тази ситуация служителите на ЦЕУ обмислят да напуснат Будапеща като открият сателитен кампус във Виена. Ако това се случи, то може да бъде краят на плановете на O’Donnell и Tuomey за довършване на започналия проект.

Строят завод за електромобили в Катар

Снимка: ttnews.com

Катар влага 9 млрд. долара в собствен завод за електромобили. С 12 конвейера, които ще работят денонощно, той ще е един от най-модерните в света. Страната съсредоточава силите си в борбата с вредните емисии, като развива инфраструктура, необходима за електрически автомобили. Това съобщи Мохамед Сейф ал Kaвapи, ръководител на Цeнтъpa зa eкoлoгични изcлeдвaния към Миниcтepcтвoтo нa oкoлнaтa cpeдa и oбщинитe, като допълни, че британската конструкторска компания Arm ще помогне с началото на проекта. Предвижда се до 2025 г. пpoизвoдcтвeният капацитет нa предприятието да достигне 500 хиляди кoли годишно, a до 2035 г. ще нapacнe до 1 милион.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu