Skip to main content
search

БСП с петиция до ЕК и ОЛАФ за проверка на качеството на българските магистрали

“Организираме петиция до Европейската комисия и ОЛАФ за проверка на качеството на българските магистрали в лицензирана европейска лаборатория. Искаме те да направят независима експертиза на участъците от „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Марица“, изградени през последните 5 години със средства на ЕС. Целта на експертизата е да установи има ли в действителност пропуски в качеството на получения краен продукт.“, обясни говорителят на партията Елена Йончева и допълни, че все още няма отговор на внесеното в АПИ искане за независима експертиза на пътната настилка на българските магистрали.

Връщат конкурса за Войнишкия мемориал

Снимка: ploshtadslaveikov.com

Направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община съобщи, че през януари отново ще обяви конкурса “Изработване на проект за изграждане на мемориал на загиналите войници от първи и шести софийски пехотни полкове”. Той беше прекратен на 12 ноември с обяснение, че нито един от петте подадени проекта нe отговаря на техническите условия на процедурата.
“Ще обявим отново конкурса, вероятно през януари. Дотогава ще го популяризираме сред професионалната общност. Искаме да се включат повече екипи и да има истинско състезание на идеи”, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Изграждат 50 зарядни станции за електромобили в София

Снимка: citybuild.bg

Като част от борбата с вредните емисии във въздуха, в столицата ще бъде развита зарядна инфраструктура, която да осигурява нужните условия за употреба на електромобили. По последни данни са регистрирани 350 такива и за тях ще бъдат изградени 50 зарядни станции на 25 локации.

Откриха най-високата дървена сграда в Австралия

Снимка: Tom Roe

В Бризбейн, Австралия беше отворена най-голямата в страната сграда, построена от дърво. Тя е проектирана от Bates Smart. Висок 45 метра, 10-етажният офис комплекс е най-високата по рода си конструкция в Австралия и “установява нови хоризонти в дизайна на сгради с търговски цели”.
Идеята на проекта е концентрирана върху визуалното подчертаване на дървената структура и промотирането на едно по-естествено работно пространство.
Използването на дървен материал при изграждането на сградата е спомогнало за осъществяването на значителни спестявания, като 46% по-малко енергия, 74% по-малко въглерод, 20% по-ниско тегло спрямо бетона и период за построяване от 15 месеца.

3D принтирана тоалетна превръща отпадъка в енергия

Снимка: Tom Roe

За Деня на тоалетната SPARK Architechts пуснаха в действие прототип на своята 3D принтирана тоалетна “Big Arse Toilet”. Проектът се бори със сериозни проблеми, свързани с хигиената и санитарните потребности на някои общества.
Лесно преносима, тоалетната превръща биологичните отпадъци първо в биогаз, после в електричество, като използва микро система за когенерация (едновременно генериране на топлина и електричество). С въвеждането на проекта си, SPARK намират решение на проблема с дефекацията на открито, както и този с ниската достъпност до електричество в недоразвити райони.
С цел да бъдат финансово оптимални, устройствата са направени от обработени бамбукови фибри и смола. Този микс е по-устойчив и по-лек от типичния принт от пластмаса и цимент.

“Children Village” с международна награда на RIBA

Снимка: Leonardo Finotti

Проектът на съвместната работа на Aleph Zero и Rosenbaum “Children Village” спечели международната награда на RIBA за 2018 г. Разположен в северна Бразилия, проектът представлява училищен комплекс, който предлага настаняване на 540 деца, посещаващи близко учебно заведение.
Сградата е конструирана по местни техники и с ресурси от околностите. Използвани са естествени материали, обработени на ръка. Изборът им е основан на техните термични, технически и естетични свойства.
Международната награда на RIBA се връчва на всеки две години на сграда, която е пример за отличен дизайн и архитектурна амбиция и има важно социално значение. “Children Village” е разпознато заради своята визия за архитектурата като инструмент на социалната трансформация.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu