Skip to main content
search

PlantaSYST – победител в програма “Хоризонт 2020”

Снимка: citybuild.bg

Правото на строеж на Център по растителна системна биология и биотехнология /PlantaSYST/ беше одобрено след гласуване на пловдивските общински съветници. Проектът е първият, ръководен от български екип, спечелил финансиране от фондовете на Европейската комисия по програма “Хоризонт 2020”. Той ще бъде допълнително финансиран както от държавата, така и от частни и международни компании.
Изграждането на центъра ще привлече международната научна общност и ще подсили връзката между науката и бизнеса. Изследователските дейности, които ще се развиват в центъра, са: Молекулярна физиология на стреса, Биология на развитието на растенията, Селекция и семепроизводство, Растителна метаболомика, Растителна клетъчна биотехнология.

Представиха проект за РПИП на Столична община

В Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към  Столичния общински съвет (СОС) беше представен проект на Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за изграждане на ВиК мрежа в столицата. При разработката на РПИП е анализирана съществуващата към момента мрежа на територията на Столичната община.
През този програмен период допустими за финансиране по ОПОС са агломерации с население над 10 000 еквивалент жители, като са идентифицирани две такива – “София” и “Кремиковци”. От тях ще бъдат избрани приоритетни обекти на обща стойност над 500 млн. лв. за финансиране по Оперативна програма „Околна среда” (от тях 400 млн. лв. безвъзмездни европейски средства и 100 млн. лв. съфинансиране от бюджета на Столична община). С проекта на РПИП се предвижда също да бъдат реконструирани и модернизирани и двете пречиствателни станции за питейни води „Бистрица“ и „Панчарево“ и да се увеличи капацитетът на стопанството за третиране на утайките от пречиствателната станция за отпадъчни води „Кубратово“.

Лондонско летище с притеснения относно “The Tulip”

Снимка: dezeen.com

Плановете на Foster + Partners’ за изграждане на 305-метровия небостъргач “The Tulip” могат да бъдат осуетени от твърденията на London City Airport, че конструкцията може да окаже влияние на радарната система. Последните вярват, че не трябва да се предприема строеж преди да се установят подсигурителни мерки относно радарните и приземителни системи на летището, което се намира на около 6 мили от планираната кула.

Ще изследват влиянието на изкуствения интелект върху градската среда

Карло Рати – избран за куратор на Биенале за урбанизъм/архитектура, академичните куратори – Политехникумът в Торино и Университетът на Южен Китай ще сформират екип, който ще изследва влиянието на изкуствения интелект върху обществото и градската среда.
Те ще разглеждат “как нашата връзка с града може да бъде променена, когато сградите придобият способността да отговарят на присъствието ни”. Екипът ще се съсредоточи върху ускореното развитие на изкуствения интелект през последните 2 десетилетия и появата на Интернета на нещата. Ще се изследва как тези промени са повлияли на строителната среда с конкретен фокус върху Китай, където технологичните новости като Al и лицевото разпознаване позволяват на конструкциите да усещат нуждите на обществото в реално време.

Lochside House печели RIBA за къща на годината

Снимка: dezeen.com

Скромната Lochside House беше избрана от 7 финални проекта за наградата на RIBA за къща на годината. Тя е проектирана от Hayson Ward Millar Architects и се намира край езеро в Шотландия.
Имотът е проектиран за артист, който се занимава с керамика. Състои се от три постройки и е направен от естествени материали, които допълват локацията му.
Къщата е построена от камък, а за интериора е заложено на дърво и големи прозорци, подчертаващи гледката към езерото и планините. За електричество се разчита на соларни панели, а водоснабдяването се извършва чрез сондажни отвори.

ЮНЕСКО и МСА с обща инициатива “Световните столици на архитектурата”

ЮНЕСКО и Международният съюз на архитектите (МСА) обявиха началото на съвместната инициатива “Световните столици на архитектурата”, която цели създаването на “синергия между културата и архитектурата в един силно урбанизиран свят”.
Градовете, определени като световни столици на архитектурата, ще се превърнат в глобален форум за дискусия на най-сериозните предизвикателства, погледнато “през призмата на културата, наследството, градското планиране и архитектурата”. ЮНЕСКО И МСА ще си партнират с местни организации за провеждането на дейности и събития, промотиращи строителството, архитектурата и свързаните с тях сектори.  

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu