Skip to main content
search

На 10 април участниците в Академия Лидерите, с ново разпределение на отборите, се впуснаха в поредния интересен модул. Този път те се срещнаха с Живко Недев – изпълнителен директор на Хидрострой и член на управителния съвет на Водстрой 98,които през юни 2016г се обединяват. Лекторът разясни на студентите пътя на компанията през годините, разказа за редица проекти на фирмата и запозна участниците с  любопитни моменти свързани с изпълнението им. Основна дейност на Хидрострой е транспортната инфраструктура, докато Водстрой 98 е специализирана във водното и железопътно строителството. Лекторът сподели, че вече заедно двете компании покриват целия сектор:„Няма нещо, което не могат да направят”.

Темата на модула беше оферирането и това какви тънкости съществуват  – основните стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да спечелиш в даден търг. „ Когато създаваш оферти, не винаги загубата на обект е лошо нещо, защото по този начин разбираш в какво конкуренцията е по-добра и си вадиш поука”. Лекторът сподели основните приоритети на една фирма, за да бъде успешна. Обърна внимание на качеството, сроковете, организацията на човешките и технически ресурси, цената и разбира се лоялността към клиентите и партньорите.

Казусът, който беше зададен на участниците в Академия Лидерите беше да изготвят оферта, за разширение на детска градина по реална актуална обществена поръчка и да спечелят импровизиран търг.

Заедно с Живко Недев на срещата присъства и Калина Карабобалиева – ръководител офертен отдел Водстрой 98. Нейна цел беше да разясни на студентите какво представлява една оферта, как се прави анализ на обекта и всички стъпки през, които трябва да минат участниците при изготвянето й.

Някои от студентите не бяха се сблъсквали с обществени поръчки, затова Калина Карабобалиева сподели своя опит с тях. На първо място ги посъветва да се сдобият с пълната информация за търга, дали изобщо биха имали интерес от спечелването му. Второ да анализират документацията свързана с поръчката, да подготвят предложение и да проучат необходимите ресурси за изпълнението й. Трето да обърнат строго внимание на компонентите в офертата и нейното предаване. Тя сподели, че и най-малкия пропуск в документациятаможе да бъде причина за неуспеха при спечелването на обществена поръчка. „Бъдете внимателни, защото конкуренцията е огромна и трябва да сте изрядни, за да сте една крачка пред другите”.

Следващата среща започна с обичайните пет минути, в които всеки път участниците имат възможност да споделят нещо на останалите. Този път Калоян Левенов обяви победата на отбора си по SpaghettiBridge в УАСГ, където заедно с него като екип спечелиха и Андреан Паронов, Цветозара Петрова и Младен Цолов  също участници в Академия Лидерите.
Офертите по казуса изпратени от отборите бяха изпълнени по различен начин и с твърде големи амплитуди в цената. Въпреки извънредните усилия, на някои от участниците, никой от тях не беше допуснат до импровизираният търг, които представителите на Хидрострой и Водстрой 98 организираха. Интересното беше, че всеки отбор беше подходил по индивидуален начин, но това не донесе възможността за участие на нито един от тях. Всички екипи защитиха позициите си, а лекторите им обясниха къде грешат и какво трябва да променят, за да успеят. Калина Карабобалиева сподели, че е доволна от студентите и въпреки всички неточности има отбор, който макар и без допускане до търга се е справил най-добре. ”В края на краищата всичко е въпрос на числа”.  Тя посъветва екипите да се учат от грешките си, които сами са направили и да не се отказват. Живко Недев сподели на студентите, че неуспеха, води със себе си успех:„Губейки – всички, вие спечелихте. По-добре сега да осъзнаете какви са пропуските ви и да не ги повтаряте. Първият път винаги се помни!”

Следващата среща на Академия Лидерите ще се проведе при отворени врати, а гост ще е арх. Петър Диков. Следете Facebook страницата ни, за повече информация. Очакваме ви!

Остави коментар

Close Menu