Skip to main content
search

Един от най-коментираните проблеми в столицата е „видимият“ въздух. В началото на годината нивата достигнаха критични стойности с бедственото положение в Пазарджик. Обществено недоволство предизвика и приемането на решението за изграждане на инсинератор.  Докога ще говорим за проблемите без да имаме ясни решения за тях?

На 12 юли от 13:30 ще се проведе първото заседание на делото срещу Столична община, заведено от „Група чист въздух“. Време е за действие.

По света съществуват добри градски практики, от които може да се поучим.

Друг актуален проблем, пряко свързан със замърсяването на въздуха в столицата, е влошеният уличен трафик. Колко често попадате в задръстване? А колко време прекарвате, докато чакате на път за работа? Според анкета, проведена от екипа на „Визия за София“, част от  Плана за устойчива градска мобилност, се отчита ръст от 1,2% на хората, придвижващи се с автомобил, в сравнение с 2011г. Пътуващите с градски транспорт намаляват с 7% за същия срок. Според Капитал загубите от закъснения на работниците възлизат на 120 млн годишно. Inrix, анализаторска компания, съобщава, че средно жител на Лос Анжелис прекарва по 81 часа годишно в задръстване. Как да променим съществуващите проблеми?

Промяната

Струва ли ви се възможно да достигнете от центъра на Чикаго до летище “O’Hare” за 12 мин? За сведение, разстоянието е цели 32км. Компанията на Елън Мъск – “Boring Company”, спечелва търга, проведен от Chicago Infrastructure, за осъществяване на проекта “O’Hare Express”. В него се включва изграждане, обслужване, поддръжка на услугата и финансиране. Тя ще осигури бърз, удобен и екологичен транспорт между летището и центъра на града.

Eлън Мъск (Снимка: ©https://www.nbcnews.com)

Проектът

Проектът представлява изграждане на високоскоростна подземна система за обществен транспорт. В нея пътниците ще се превозват със специални автомобили, задвижвани от батерии. Те са изградени върху модифицираното шаси на Tesla Model Х, който постига най-висок клас на безопасност. Автомобилите ще развиват скорост до 240 км/ч и ще бъдат от три до четири пъти по-бързи от съществуващия транспорт.  Едно от най-големите им предимства е, че те няма да замърсяват въздуха.  Те ще се придвижват в специални тунели под земята. Избран е подземният транспорт заради неоспоримите му ползи, част от тях са липсата на шум и вибрации на повърхността. Специалните автомобили ще предлагат на пътниците си място за съхранение, wi-fi и климатик на половина от типичната цена за услугите на таксиметровите компании, съобщават Boring Company.

Станцията на блок 37, Чикаго (Снимка: ©https://www.boringcompany.com)

Изчисления сочат, че системата ще може да транспортира 2000 пътници всеки час, което значително ще облекчи съществуващия трафик. Въпреки скептичните прогнози на част от обществото, компанията предвижда проектът да бъде изпълнен до три години, а изкопните работи трябва да започнат до 3-4 месеца. Самият Елън Мъск сподели, че иска да осъществи проекта, за да вдъхнови хората  с една от най-иновативните системи за транспортиране на бъдещето. Кметът на града Рам Емануел съобщи, че това ще е връх на транспортния напредък и ще укрепи града за бъдещите поколения.

Подобен проект може да ви се вижда нереален, футуристичен, но защо да не погледнем в бъдещето с надежда?

Нека създадем градовете, в които искаме да живеем.

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu