В петък бяха отворени ценовите оферти за изпълнение на строителните работи на участъка от магистрала „Хемус“ от софийски околовръстен път (СОП) до пътен възел Яна. Освен за строителсвото на обекта, офертите включват и допълнително проектиране, съобщават от НАПИ. За изпълнител на обекта беше избрано обединение „Хемус А2“ , в което влизат строящата в момента ЛОТ2 на „Тракия“ – „Трейс Груп“, пернишката „СК-13 Пътстрой“ и хърватската „Конструктор Инженеринг“.

Целта на проекта е с 8.5 километровата отсечка да бъде намален трафика през селата Горни и Долни Богров, а пътуващите от София през северна България да се включват в съществуващия участък безпрепятствено по магистрално трасе.

При отварянето на офертите две от фирмите – консорциумите „Лена – ИСА – СОП –Яна“ и „СОП-Яна : Копаса – Ортис“ – бяха дисквалифицирани. Най-ниската оферта предложи обединението „Хемус А2“, част от което е и „Трейс Груп Холдинг“. Немската „Хохтийф Салюшънс“ пък е предложила най-високата цена.

Една от трудностите пред трасето е преминаването му през кариера, която е концесионирана зона. Затова на изпълнителят ще бъде предоставена възможността да допроектира участъка. Идеята е строителят на всичките 8,5 км сам да прецени как да мине през проблемната зона – чрез мостово съоръжение или чрез насип. В противен случай, ако за тези 200м бъде възложена отделна обществена поръчка, то това щеше значително да забави осъществяването на проекта.

Обществената поръчка за строителството му беше обявена в Държавен вестник още на 30 март. Първоначално датата за отваряне на ценовите оферти беше 17 юни. До крайния срок за подаване на документи заявка бяха подали общо 12 фирми.

Средствата за изпълнение на отсечката традиционно са осигурени по оперативна програма „Транспорт“, както и от кохезионния фонд на ЕС.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…