Skip to main content
search

Третият модул на Академия Лидерите приключи успешно за всички отбори. Компанията “ментор” този път беше Semmelrock. Те предлагат съвременни възможности и решение за ландшафтно оформление на градската среда. Продуктовата гама, с която работят обхваща бетонни плочи, паважи, бордюри и декоративни елементи за външни пространства. В първата среща от модула Любов Георгиева – Мениджър вътрешни продажби и маркетинг на компанията представи Semmelrock пред участниците в академията.

Историята на фирмата започва през 1958 с основаването и в Австрия. Сега тя е част от групата на Wienerberger AG и е успяла да се разрастне със заводи и да навлезе в пазара на Унгария, Словакия, Полша, Хърватса, Чехия, Румъния, а от 2008 и в България. Днес Semmelrock Group е интернационална компания с 17 производствени бази в 8 държави от Централна и Източна Европа, а концернът осигурява работа на над 1000 служители.

Semmelrock предлага широко стилово разнообразие и няколко вида структури – мита повърхност, повърхност от видим бетон, структурна повърхност. Един от продуктите върху, които фирмата наблегна в презентацията беше системата Einstein. Тя е приложена за първи път през 1999, а резултатите са красноречиви – без размествания и повреди в процеса на експлоатация на настилката. Конкурентна е на асфалта настилка, издържа на натоварен трафик от тежкотоварни автомобили, може да бъде подменена лесно и да бъдат създадени много разнообразни форми.

Особено внимание бе обърнато и на начина, по който реагират зелените повърхности на слънчевите лъчи за разлика от стандартните строителни повърхности с изпарение на влага. В сравнение с тъмните асфалтови повърхности, светлите настилки отразяват повече светлина и топлина и осигуряват значително подобряване на термичния комфорт на средата на живот. Ето защо изборът на подходяща настилка е важен фактор, който влияе върху комфорта на живот в градската среда.

В края на своята презентация Любов Георгиева даде задачата на отборите. Всеки от тях трябваше да предложи оформление на конкретна зона с продуктите на компанията. На следващата среща на участниците в Академията със Semmelrock, всеки от отборите бе подготвил своята презентация, с която да изясни идеята си. Видяхме визуализции, много различни решения и нестандартен подход от страна на отборите.

Част от участниците в Академията посетиха и производствената база на Semmelrock. Студентите бяха много впечатлени от базата и приятелското отношение, с което бяха посрещнати там. Обиколката започна с мострената градина, през бункерите, после през смесителите за бетон, контролните зали, след това имаше демонстрация на машината, на която се излива бетонът на порции в матрици и се вибрира за съответната партида и накрая – сушилното помещение. Студентите влязоха и във фургоните на администрацията. Целта на посещението беше да видят целия процес на изработка на павета – къде се съхраняват материалите, как се смесват в определени пропорции специални за всеки вид, с помощта на отделни матрици, как се прави контрол за качеството, като там материалите може да се рециклират, как се изсушават в камерата – за различен период от време и след като вече е стегнало се прави нов качествен контрол (визуален) – ако не премине се изхвърля или се събира и се продава като насипен натрошен материал за пътното строителство. По време на обиколката забелязаха, че на площадката се складират масовите им продукти, а при по специални поръчки вече се изработват конкретно изделията.

„Има плочки, които са с вградено осветление със соларна система, те бяха най-интересни за мен. Казаха, че не се налага подменяне за едно-две поколения!“ – Мирела Недялкова

„Мен лично ме впечатли сушилното им помещение, защото беше голямо, тъмно, изключително топло и влажно и беше пълно с роботи“ – Калоян Левенов.

„Сушилнята и нивото на автоматизация ми направиха най-голямо впечатление“ – Пламен Славчев

С нетърпение очакваме резултатите и от следващия модул!

 

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu