На 24 юни в столичния Гранд Хотел София се проведе първата в България церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards 2016. На събитието беше обявена селекцията от архитектурни проекти от България, които продължават надпреварата сред архитекти от цял свят. Водеща на церемонията беше актрисата Диляна Попова, а наградите връчиха от членовете на журито – председател арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти“ ООД, инж. Петър Петров – мениджър продукти и продажби на Винербергер и от Ренета Николова – главен редактор на в-к Строител. Конкурсът има за цел да отличава най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката.

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от компанията Винербергер през 2004 г. и това е 7-мото му издание. Чрез престижното събитие се изтъкват естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 27 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Тази година над 30 реализирани проекта участват в българската селекция на конкурса. Три от тях бяха отличени с почетни статуетки, това са проектите на арх. Кънчо Цилков за неговия проект „Нискоенергийна къща в полите на Стара планина“; арх. Емил Дечев и арх. Владилав Дечев за проекта „Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни – коне, с. Рибен“ и арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова за проекта „Жилищна сграда Любата в гр. София“. Всички номинации бяха изложени в зала Триадица на Гранд Хотел София и станаха достояние на широката аудитория.

„Изборът не беше лесен“ – с това могат да се обобщят впечатленията от журирането, които споделиха арх. Захариев, г-жа Николова. Арх. Захариев подчерта, че отговорността е особено голяма, защото избраните продължават напред в международния конкурс. „Сигурен съм, че ще представят достойно българската архитектура.“, допълни той. На церемонията присъстваха водещи български архитекти, както и ръководството на Винербергер, в лицето на инж. Цанко Милнов, Търговски директор.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други. Участващите тази година проекти са реализирани в годините 2013-та и 2014-та.

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2016-та година във Виена, съпровождана от лускозен алманах, престравящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Стартира онлайн платформата expert.ytong.bg 
КСЕЛА България с ново решение за строителни консултации

От днес, 20-ти юли, ‘‘Ксела България‘‘ стартира онлайн платформа за специализирани консулт…