Skip to main content
search

Pipelife България, които миналия месец гостуваха на Академия Лидерите, подготвиха по-специално събитие на 30-ти май в двора зад ректората на УАСГ, в което направиха демонстрация на продукти и материали, предназначени за ВиК системите. Презентацията бе проведена в неформална обстановка със съпътстващо барбекю. Гости бяха както студенти от специалности ВиК и ХТС, така и други, проявяващи интерес към тръбните инсталации.

Компанията бе представена от Николай Марков и Иван Цанов, продуктови мениджъри за вътрешно сградни системи. Марков разказа накратко историята на Pipelife България, която е дъщерна фирма на Wienerberger Австрия. Тя е основана през 1989 г., а през 2010 г. открива завод в Ботевград, 30-тият поред в историята й.

Започвайки с канализационните системи, лекторът обясни, че допреди няколко десетилетия само един завод у нас е произвеждал PVC тръби с високо качество. Поради голямото търсене, той не е успявал да произведе необходимите количества фитинги, което е довело строителите до алтернативни начини за муфиране и свързване на тръбите. Това се оказва порочна практика, която тогава е функционирала успешно, но днес е в ущърб на качеството на канализационните системи.

Тръбите с вътрешен и външен слой от PVC и пълнеж от пяна са едно по-леко решение, които освен с предимството си, разполагат и с недостатъка, че са лесно чупливи. Затова компанията е намерила по-добро решение – трислойна тръба от PVC с плътен среден слой с добавен карбон. С почти същото влагане на материали се получава по-качествен продукт, който трудно се чупи и същевременно може да бъде изправен чрез нагряване, дори и да е претърпял деформации.

ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТРЪБИ НЕ Е СЛОЖЕН ПРОЦЕС, ВАЖНА Е ИНОВАЦИЯТА.

Николай Марков добави, че при по-високи класове канализация, например такава в болници и високи сгради са необходими тръби с по-високи шумоизолационни качества. Такива са продуктите от трислоен полипропилен, които компанията произвежда в Австрия.

Голям интерес предизвика инспекционната канализационна шахта с възвратна клапа. Когато става въпрос за проблема с наводненията, изострящ се у нас в последните няколко години, едно такова решение може да помогне за неговото преодоляване. Възвратната клапа се затваря и спира преминаването на вода в обратната посока, предпазва тръбата от проникване на гризачи и позволява лесна ревизия и почистване. Това позволява и мазниноуловителят, който утаява мазнините от кухненските отпадни води.

Във водопровода най-наложени на пазара в последните години са PPR тръбите. Те се свързват със заварки, но недостатък при тях е това, че при грешното им изпълнение се зараждат проблеми, свързани предимно с наляганията в тръбите. В това отношение по-удобна е системата Радопрес, която може да се използва за отопление и охлаждане, както и за водопровод за битова топла и студена вода. Тя притежава предимства като лесно оформяне на тръбите чрез вътрешни и външни пружини, както и тяхното изправяне чрез изправители. Заваряването на фитингите й оформя здрава механична връзка, а големите дължини на тръбите предоставят възможности за нови решения в проектирането. Системата дава повече възможности за инсталиране по подовете и таваните, където иначе според действащите нормативни документи не могат да бъдат изпълнявани връзки.

По време на представянето на опита от практиката присъстващите показаха интерес, задавайки въпроси. Събитието завърши както и с барбекю, така и с жребий с награди, а майсторът на скарата получи специален подарък.

Снимки: Стилияна Стефанова

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu