Skip to main content
search

Статистики сочат, че годишно произвеждаме над 1.2 милиона тона фасове. Разграждането им замърсява почвата с вещества като никел, хром, арсен, кадмий. Последиците върху природата от този процес са пагубни. За щастие креативността на австралийските инженери има позитивно решение на въпроса. Д-р Абас Мохаджерани от университета RMIT предлага фасовете да бъдат рециклирани по начин, който да е в полза на околната среда, произвеждайки от тях тухли.

image: https://www.fastcompany.com

Според неговия метод, фасовете не просто ще изчезнат от околната среда, но и ще спомогнат на производството на тухли да бъде по-евтино и по-малко енергоемко. Когато остатъчните филтри от цигари се добавят към глината, необходимата енергия за печенето им се намалява с 58 %. Тухлите, обработени по този начин, са по-светли, с по-добри изолационни качества. и са здрави като обикновените.

При процеса на изгаряне металите и другите замърсители се капсулират в твърд блок и не могат да изтекат. Според Мохаджерани ако само 2.5% от световното производство на тухли включваха само 1% фасове в съдържанието си, проблемът със замърсяването от цигарите би се решил напълно.

image: https://www.springwise.com

Съществуват и други методи за рециклиране на фасове. Оказва се, че угарките могат да се използват и при производството на захранващи кабели. Учени от Южна Корея откриват, че целулозният ацетат, който се съдържа в най-голямо количество в цигарените филтри, може лесно да бъде преработен във въглеродно-базиран материал. Този тип материали са основни при създаването на устройства за съхранение на енергия.  Процесът за обработване на материалите е лесен и започва с метод за изгаряне, наречен пиролиза. След тази фаза учените прикачат материала към електрод и го тестват в електродна система. Така учените откриват, че материалът съхранява повече електричество от познатите графен и въглерод.  Изследователите вярват, че този нов материал за съхранение на енергия може да се използва за покриване на електродите на суперкомпютрите, за да се увеличи тяхната производителност. Според тях материалът може дори да се интегрира в електрониката на компютри и смартфони, да се вгради във вятърни турбини за съхранение на допълнителна генерирана енергия или да увеличи капацитета за съхранение на електрическите автомобилни батерии.

image: https://www.treehugger.com

Най-големият производител на фасове е Китай. Учените отчаяно се борят с огромните количества отпадъци от цигари, изхвърляни ежегодно от гражданите. Проучванията им стигат до нови изводи за използването на течността от преработените фасове. След накисването на угарките в продължение на 24 часа учените откриват над 9метала в течността. След окисляване на сместа се установява, че тя има антикорозионни качества. Това откритие дава нова посока в рециклирането на фасовете.

image: http://www2.philly.com

Остатъците от цигари могат да се използват дори в мебелната индустрия. Американска асоциация създава 19-инчовата кутия, наречена „TerraCycle -нулев отпадък”, в която хората могат да изхвърлят фасовете си. След като бъдат събрани, цигарите биват обработени. Органичните съединения като тютюн и хартия се компостират и се използват за създаване на специфични видове торове, докато неорганичните компоненти, а именно филтрите, се почистват и настъргват. След това материалът се “уплътнява” в прахообразна субстанция. Тя, от своя страна, се превръща отново в малки гранули от пластмаса, които TerraCycle продават на други компании, които ги използват, за да изграждат нови предмети като пейки, палети и др.

image: https://www.demilked.com

Фасовете вдъхновяват, както учени, така и хора на изкуството. Неблагоприятните за почвата цигарени отпадъци се използват в изработването на дрехи, както и в множество арт инсталации. Всички сфери по своему търсят решение на проблема с тютюневия бич. Най-добрият начин за справяне с фасовете е ограничаването им. Дотогава обаче можем да разчитаме на въображението на учените и артистите за преработване на последствията от вредните ни навици.

 

image: pinterest.com

Основен източник: https://www.treehugger.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu