„Енергия, икономичност, екология” (на английски: energy, economy, ecology) са трите ключови елемента на устойчивото развитие изобщо и по тази причина са станали кръстници на новата сграда на Техническия университет в полския град Вроцлав: 3Е. Разгърнатата площ на сградата, дело на полския архитект Пьотр Куча, е 4 400 m² и на нея ще се разполагат лекционни и семинарни зали и лаборатории на факултета по екология и технологии за опазване на околната среда. Целта е сградата да има нулева консумация на енергия.

3E е проектирана така, че да демонстрира екологичните си качества и отвътре, и отвън; цялата сграда ще представлява мостра на различни технологии и цялостно планиране в това отношение. Немската асоциация по екология и екологично образование в град Оснабрюк ще развие различни концепции в тази насока през следващите години като част от изследване, спонсорирано със € 70 000 от Германската фондация по околната среда.

„За съжаление техническите иновации не винаги са непосредствено забележими за посетителите и ползвателите на една сграда. Ние искаме да осигурим повече видимост за образци на нови екологични технологии”, посочва секретарят на Германската фондация по околната среда.

С очакване да продължи две години, този проект може да допринесе съществено за подчертаването на техническите аспекти на една сграда и свързаните с тях екоцели, което да наложи решително в общественото съзнание фактора на необходимото устойчиво развитие в строителството.

Ръководителят на проекта Дорота Куча разказва за него: „Избархме университетска сграда, защото е свързана с много и различни екологични изисквания, които могат да се изследват за пригодност да станат част от екоизложба.” За нейното успешно реализиране те неизбежно биха изиграли съществена роля още във фазата на проектиране. Преди идентифицирането на целевата „публика” и оформянето на дидактическа концепция, всеки технически елемент бил детайлно проучен от комуникационна гледна точка. В резултат на опита, събран при тези проучвания, се подготвя и „практически кодекс” за конструктори, архитекти, дизайнери и инвеститори, който да разяснява как най-добре една сграда може да бъде проектирана в духа на „достъпен експонат” за различни целеви групи хора.

Една университетска сграда като машина за енергия

В обяснителните записки на проекта, спечелил обявения конкурс, са изброени почти всички известни (и много неизвестни) енергоефективни и екологично насочени технологии. Основа на енергийния баланс е много добре изолираната външна обвивка на сградата (за справка: коефициентът на топлинно преминаване на преградните елементи е 0,1 W/m²K). Внасянето на топлина през лятото ще бъде минимизирано чрез подвижна засенчваща система с интегрирани фотоволтаични клетки.

Всички технически функции на 3Е ще бъдат обвъзани посредством система за контрол на енергията. Това включва слънчеви панели на покрива и по фасадите, слънчеви комини с малки интегрирани ветрогенератори, както и два вида топлинни акумулатори – такива, произведени от материали с променливи фази на топлоприемането, и такива, закрепени за терена и свързани с подземни топлообменници.

Вътрешните стени и подови плочи ще могат да се похвалят със система за темпериране на бетоновото ядро. Вентилираният двоен (студен) покрив ще служи като колектор за топъл въздух, регулирайки отопляването и охлаждането на сградата. Горната му плоча ще бъде реализирана като озеленен покрив, а дъждовната вода ще бъде събирана и използвана за измиване на тоалетните чинии.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…