Skip to main content
search

Маркус Просниг, един от мениджърите на Coop Himmelb(l)au, ще бъде един от ключовите лектори на Международна фасадна конференция, която се организира от ЕТЕМ на 21-ви октомври 2017 г.

Името на Маркус Просниг се свързва със свръхмодерна архитектура и стои зад едни от най-мащабните проекти във Франция и Китай. Именно той е архитектът зад изумителния Musee de confluences в Лион, Франция, който отвори врати през 2014 г.  Музеят за футуристична архитектура съчетава два основни обема, свързани по сложен начин и изградени върху масивна основа. Те са наречени Кристал и Облак. Кристалната форма идва от сложната конструкция – големи стъклени панели са монтирани в стоманени рамки и отразяват различните сгънати повърхности.  От другата страна е Облакът, който представлява знанието за бъдещето. В обема му са разположени десет изложбени зали на три нива.

Външната му обвивка се състои от плочи от неръждаема стомана, фасетирани, за да улавят всички нюанси на небето и града, водата и зеленината. Монументалната структура от метал и стъкло на Musee de confluences представя пътуване през науката и антропологията, затворено в интригуващо пространствено усещане.

В момента Маркус Просниг ръководи строителството на два китайски мега проекта, а именно Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) в Шенжен и Ice World and 5 Star Hotel Star в планинския курорт Dawang в Чанша. Проектът Ice World and 5 Star Hotel Star е уникален с перфектната симбиоза мажду архитектурата и заобикалящата природа. Проектът съчетава ледени забавленията с вътрешна ски писта  и воден парк, ресторант и търговски обекти, разположени на площ от 120 000 квадратни метра.Обемът на сградата е интегриран в красив пейзаж. Той е разположен непосредствено над историческа мина и езеро за добив на цимент. Скулптурната обвивка на Ice World and 5 Star Hotel Star се простира на 170 метра от скала до скала над потънала и окачена градина.

MOCAPE

Ice World and 5 Star Hotel Star

Сред емблематичните проекти на Coop Himmelb(l)au е също BMW Welt – многофункционален изложбен център на BMW в Мюнхен, който се използва за срещи с клиенти и промоционални мероприятия.

Проекти с подобни мащаби са изключително предизвикателство и присъствието на Маркус Просниг обещава да придаде допълнителен заряд на Международната фасадна конференция.

Аудиторията на професионалния форум ще има възможност да се запознае с част от концептуалните идеи и реализирани проекти на архитекта, както и с отличителния подход на неговото студио в използването на фасетирани фасадни облицовки.

Подробна програма на събитието, информация за водещите лектори и панели може да намерите на сайта на конференцията – www.facadeconference.com

Photo credits:

© COOP HIMMELB(L)AU
© Duccio Malagamba
© Sergio Pirrone

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu