Skip to main content
search

Първата работа е като първата любов – помни се цял живот!

Професионалният старт е дългоочаквана тръпка и обикновено се обмисля в края на образованието – 4/5-ти курс.

Малко са тези, които имат професионален опит или са ходили на студентска бригада, или имат краткотраен стаж в семейна фирма. Всяко ново начало е изпълнено с много въпросителни и дори несигурност в собствените си сили.

Не се плаши. Всеки един от нас е бил в такава ситуация и чувството е познато!

Ситуацията, в която приключва университета и въпросът „Ами сега накъде“, започва да те преследва с пълна сила. Чудиш се, как без стаж и изобщо някакъв опит ще достигнеш до крайната точка на своите желания.

В не малко случаи добрата практика показва, че ако:

 • Демонстрираш желание да се развиваш;
 • Имаш трезва самооценка какво можеш към момента;
 • Ясна визия къде би желал да бъдеш,

то всяка реализация е по-плавна и възможността за неуспех е минимална.

Не забравяй, че всеки успешен старт е съпътстван с много работа, компромиси с егото, свободно време и не малко усилия за допълнително самоусъвършенстване.

Първата работа в строителството може да е търсена или закъсняла, понякога скучна и нежелана, а в други случаи да е в десетката на очакванията ти. Ситуациите са толкова уникални и различни, колкото хората в тях. При намирането на желаната работа в строителния сектор има различни начини и подходи.

Ето кое зависи от теб и на кое можеш да влияеш директно?

 1. Желанието и готовност за работа – Едно е сигурно желанието ти за работа ще бъде оценено и възнаградено, но то зависи до голяма степен от теб – как и по какъв начин ще се самомотивираш, за да бъдеш полезен на позицията, за която си назначен. Демонстрирането на готовност в подпомагането на проекти или процеси се цени от колектива и е една добра заявка за бъдещите отговорности и задължения, които ще притежаваш. По този начин ще бъдеш търсен колега, а с времето и предпочитан професионалист.

 

 1. Нивото на уменията, които притежаваш към момента – Не забравяй, че при старта на кариерното си развитие, не всичко ще ти бъде ясно, няма да можеш много от нещата, за които си кандидатствал или вече си нает и имаш реална самооценка за себе си. Напротив, това е нова страница и все още листът е бял, ще трябва да започнеш да пишеш върху него.

 

Съвет: Не се страхувай да питаш, кое как се прави, за да развиваш и усъвършенстваш уменията си в правилната посока.

И помни – всяка организация е различна и има уникална корпоративна култура, за която може да си чувал, но първо си дай време да видиш и да разбереш.

 

 

 1. Личностните характеристики, които притежаваш – Ти си уникален и го помни. Подчертай ги, като си отговориш на следните въпроси:
 • Какъв си като човек и личност?
 • Към какво се стремиш?
 • Какви усилия полагаш и какви планове имаш за своето развитие?

Човешкото отношение в общуването все още се цени, все още е на мода. Има общовалидни личностни характеристики, които всеки един работодател търси и изисква, независимо от бранша, нивото на позиция или опита.

Едни от най-важните са – лоялност, ангажираност, честност, проактивност, толерантност, умения за работа в екип в различна среда, адаптивност, комуникационни умения и др.

 

 1. Самодисциплина, с която да не спираш да четеш и да се обучаваш – Човек учи цял живот, а най-големият мит е, че ученето приключва след 5-тата година в университета.

Чети, питай и споделяй това, което знаеш! Интернет блика от професионални статии, мнения, интервюта и книги. Изследвай, анализирай и направи предложение в организацията, за която работиш. Дали това ще направи впечатление на някого?

 

 

 1. Това, което ще научиш – Това също зависи до голяма степен от теб! Всичко което ще научиш, знаеш, можеш или прилагаш е продукт на интелектуалния ти труд. Колкото повече учиш, толкова по-добър професионалист ще бъдеш. Питай, интересувай се, участвай активно, за да покажеш, че имаш желание да се развиваш. Не очаквай, че някой ще ти показва, учи или смила информацията постоянно. Подготви се за самостоятелност и инвестирай в знанията си!

 

 1. Как ще се позиционираш в организацията – Първото впечатление е важно. На база на него ще те възприемат, и оценяват. Разчитай на усилия, отдаденост и проактивност, а не на спомени. Бъди усмихнат, общувай и комуникирай с всички, само така ще разбереш, с кои хора си допадаш и с кои – не. Положителното мислене също ще те направи предпочитан като колега.

 

 1. Дали ще идваш на време и какъв обем от работа можеш да поемеш – Спазването на правилата и установените норми е много важно, а е критично, когато си нов. Едно от най-дразнещите неща е закъснението на новите служители. Имай предвид, че ако инцидентно ти се случи – няма да е проблем, но ако е 2-3 пъти в седмицата то едва ли ще се задържиш дълго. По-ранното идване на работа показва желание за такава и има своята добавена стойност с времето.

 

 1. Да осъзнаеш, че се възнаграждават резултатите, а не усилията които са довели до товапо-добре е да го научиш максимално рано! – Всяка една организация се движи от резултатите – печалбите към ниските разходи. Всяка една задача или проект има своята цел. Нейното постигане е водещо за всеки екип, отдел или мениджър. За теб остава информацията, какво си положил като усилия, а за останалите е важно дали си постигнал очакваните резултати. Това е бизнес. Нищо лично!

 

 1. Всичко зависи единствено от теб – Фундаментално и най-важно. Ти сам определяш темповете на своето развитие и къде ще бъдат неговите стълбове. Всеки един от нас е отговорен за своите решения и е господар на своите постъпки. Обмисляй добре, какво можеш да спечелиш, дори когато губиш и обратното. Поставяй се на мястото на мениджъра, опитвай се да разбереш неговия начин на мислене и логика на управление, защото вероятността да си на неговото място след време е огромна. Вярвай в себе си, но не се надценявай, защото човек се учи, докато жив и …е жив, докато учи!

 

 

Всичко изброено по-горе ти дава ясна представа за цялостната картинка на твоето развитие и това, как да направиш успешен професионален старт в кариерата си!

ТИ решаваш и от теб зависи, какъв професионален старт ще имаш, а ние от Академия Лидерите ти подаваме ръка и ти предлагаме обучение в продължение на 1 учебна година, което ще те срещне с водещи компании от строителния сектор.

Не ти е нужно CV, защото благодарение на участието си в Академия Лидерите ще получиш възможност да изградиш личен контакт с лекторите от компаниите и да представиш пред тях своите професионални умения и качествата.

Решавайки казуси на всяка компания, всеки участник получава опит от първо лице за реалната работна среда и възможност да участва в реално случващи се процеси, демонстрирайки пред компанията как би допринесъл за тяхното решаване.

 

Милен Великов

Милен Великов е с повече от 6 години опит на различни позиции в отдел Човешки ресурси. Притежава 3 магистърски степени – „Управление на човешките ресурси“ в УНСС, „Организационно поведение и консултиране“ от СУ „Св. Климент Охридски“, както и „Социална и организационна психология“ в Нов български университет. Има завършена степен по Human Resource Management в Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD UK – https://www.cipd.co.uk/) и е сертифициран кариерен консултант – Global Career Development Facilitator (GCDF USA – https://www.cce-global.org/GCDF).

Остави коментар

Close Menu