Gwynne Pugh Urban Studio и местната фирма garcia architecture + design са били избрани заради иновативния дизайн на новия Център за обслужване на бездомни, инициатива на Обществото за взаимопомощ в Сан Луис Обиспо, Калифорния. Сградата ще се бори за сребърен LEED сертификат. Екипът е избран сред общо 16 участващи в конкурса проекта.

Разгърнатата площ на комплекса е близо 2500 m2. Неговата основна цел е да предложи адекватна и достъпна помощ на населението в района.

Gwynne Pugh Urban Studio са развълнувани от спечелването на тази поръчка, защото тя означава заълбочаване на работата им в областта на достъпното и обществено отговорно строителство. Ландшафтният архитект Катрин Шпиц си сътрудничи с екипа в създаването на просторно и гъвкаво екстериорно пространство за възрастни, деца и семейства. Ландшафтът ще съчетава много функции на открито, включително и зеленчуково-овощна градина, която може да бъде използвана както за изхранване на живеещите в комплекса, така и за придобиване на нови познания и умения, които да повишат квалификацията им.

Печелившата схема включва елегантна фасада, която да отбелязва мястото на Центъра в местната общност, но и уединение за обитателите. Планът е структуриран около централен гръбнак, който играе ролята на главен разпределител, диференцирайки помещенията за частно ползване от споделените и публични зони, както и официалните пространства от неофициалните. Това обосновава и йерархията в степента на охрана.

При организирането и подреждането на различните пространства водещи са били няколко основни направления, създаващи логичния ритъм на сградата. Енергийната ефективност ще бъде максимизирана чрез използването на пасивни стратегии, високоефективни системи за преработка на водата и фотоволтаични панели за производство на част от необходимата електроенергия.

Сградата ще разполага с 200 легла, поделени между мъжете, жените и семействата. Ще бъдат предоставени медицински център и център за лекуване на душевно болни. Голяма и светла мултифункционална зала ще се намира на приземното ниво заедно с кът за игра на децата, място за почивка и размишление и дори отделение, предназначено за животните на ползвателите.

Разпределението отразява внимателно обмислените от архитектите проблеми в областта на сигурността, личното пространство, нуждата от поддръжка и контролът. Проектът се опитва да реши тези проблеми, като същевременно пази топлото, гостоприемно и неинституционално усещане, нужно на подобен център.

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Стартира SHORTcut Academy
Образователната платформа разкрива техниките на успелите българи

SHORTcut Academy – онлайн видео образователната платформа от ново поколение, стартира този…