инж.Станислав Иванов

Роден съм в Габрово на 14.09.1987г, израснал съм в Пловдив, а сега живея в София. Средното си образование получих в Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”, гр. Пловдив.

През юли 2011г. придобих диплома за висше образование: магистър „Строителен инженер” от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия след като защитих дипломната си работа, разработена при проф. д-р инж. Димитър Даков, на когото искам специално да благодаря за оказаната помощ по време на дипломния семестър.

Дипломната ми работа е на тема „Проектиране на стоманена носеща конструкция на многоетажен паркинг”. Избрах такъв тип сграда поради това, че по време на проектирането и успях да усвоя и практикувам конструирането на основните конструктивни елементи, и поради причината, че строителството на многоетажни паркинги в България тепърва ще се развива.

Проектирането на сградата беше изцяло съобразено с конструктивните „Еврокодове”, като голяма част от елементите на сградата бяха изчислени като комбинирани стомано-стоманобетонни, материя, която по-слабо е засегната в обучението в университета. Този тип конструкции съчетават добрите страни на двата основни конструктивни материала.

Желанието ми е да практикувам професията „Строителен инженер”, по- специално проектант-конструктор в България, като допринеса за развитието на нашата страна. Бих искал един ден да участвам в проектирането на национално-отговорни обекти, които ще спомогнат за развитието на нашата страна.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Стоманена носеща конструкция на многоетажен паркинг.

Архитектурната концепция на сградата е взета от книгата „The Architecture of Parking” на Simon Henley. Паркингът е построен в Хейлброн, Германия през 1998 г., като паркинг за спортна зала в града. Предназначен е за леки автомобили до 3 тона.

Сградата се състои от 6 нива, придвижването, между които се осъществява със спираловидни рампи със стоманен носещ скелет.
Основните носещи елементи на сградата са едноотворни многоетажни напречни рамки. Подовите конструкции се състоят от комбинирани стомано-стоманобетонни плочи стъпващи върху ригелите на напречните рамки и второстепенни греди. Ригелите на рамките и второстепенните греди са от комбинирано стомано-стоманобетонно сечение.

Комбинираните стоманобетонни плочи са конструирани като непрекъсната греда с отвор 3,00 метра. Междуосовото разстояние между многоетажните напречни рамки е 10,00 метра. Отворът на рамките е 18,00 метра.

Монтажна схема варианти 1 и 2

Разрези 1 и 2

Разрези 3 и 4

Кофражен и арматутен план на типова плоча

Детайл на възел А

Колона

Вертикален възел

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Плоският покрив: отвеждане на водата по нов начин
Решение, което спестява време и излишен товар

Що се отнася до покривите, се оказва, че имате далеч повече възможности как да покриете сг…