Служителите на Facebook вече се нанесоха в своя чисто нов кампус в Силициевата долина, проектиран от Франк Гери. С обща площ от 40 000 кв. м той е най-голямата офис сграда с отворен план в света, а върху покрива му се намира огромен парк с площ от 3,5 хектара и 400 дървета.


Основателят на компанията Марк Зъкърбърг обяви във Facebook, че 2800-те служители на социалната медия вече са започнали да обитават новата сграда в кампуса Мeнло Парк (Menlo Park campus), Пало Алто, Калифорния. Известна като MPK 20, сградата е проектирана от канадския архитект Франк Гери.

Според Зъкърбърг целта е била да се създаде идеалното пространство, в което екипите от инженери, програмисти и дизайнери да работят съвместно.

Решението на тази задача е в най-големия отворен план в света, който предвижда едно-единствено огромно помещение за всички служители на компанията. В същото време обаче има много кътчета, където хората да работят в малки екипи, като обаче са гъвкави и подвижни, за да могат да си сътрудничат с абсолютно всеки.

15 местни художници и артисти са работили над множество творения, създадени специално за да украсят интериора и екстериора на комплекса.
Самата сграда е била проектирана и построена само за 3 години и представлява сравнително проста струкура от метал, бетон и стъкло. Според Зъкърбърг простотата ѝ е умишлено търсена – целта е била пространството да оставя впечатление на незавършена работа, като кара служителите да чувстват колко много още не е направено в мисията им да свързват света.

По думите на самия Гери сградата предоставя една „забележително човешка среда“. Още от самото начало Зъкърбърг искал пространство, което да е непретенциозно, делово и икономически ефективно. Важно било също така да е изключително гъвкаво, за да улеснява колаборацията и да не се намесва в отворената и прозрачна култура на компанията.
На Франк Гери са поръчани и проектите за офисите на Facebook в Лондон и Дъблин.Източник: dezeen.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…