Skip to main content
search

МЕЛБА –  инициатива, посветена на дизайна, развиваща се в няколко различни формата, откри първото издание на едноименния фестивал. Той се разгръща в две части – изложба “Преглед на българския дизайн”, посветена на български проекти и Международен симпозиум, където чуждестранни професионалисти ще споделят своя опит.

На изложбата, която може да бъде разгледана от 9-ти до 30-ти ноември в УниКредит Студио, са представени реализирани през последната година проекти на български дизайнери. Те са разделени в шест категории: Продуктов дизайн и керамика, Графичен дизайн, Социален дизайн, Мода и текстил, Бижу и Илюстрация.

Макар и на пръв поглед съвсем различни, проектите обединяват идеята за създаване на нов, свеж поглед върху цялостната конструкция на социалното обкръжение във всички негови измерения. Започвайки от архитектура и инфраструктура във външните пространства, преминавайки през детайлите и удобствата на домашния интериор и достигайки израза на идентичността чрез бижута и мода, изложбата представя ролята на дизайна в ежедневния живот.

Социален дизайн

Един от архитектите, участващи в изложбата, е арх. Георги Бачев с проекта “Площадно пространство, Варна”. Площадът е глътката въздух в презастроената морска алея на Варна. Позовавайки се към изчистения стил на 60-те години, пространството постига ефект, който му печели награда в категория Нормалност на годината в архитектурните награди WhATA Awards за 2017-та година. Архитектите в асоциацията определиха проекта като “пауза в застройката, терасовидно слиза надолу и кадрира морето, правейки фин, аристократичен реверанс към шейсетарските сгради наоколо. Чувствителна намеса, без много шум и с уважение към средата около себе си.”

Снимка: melba.bg

Като представител на инфраструктурния дизайн е избран проектът “Скритите букви” с дизайнер Кирил Златков и архитект Иван Иванов. Той представлява изграждане на литературни кътчета – места за четене или просто за тишина. Разположени са из паркове, градини, мостове и други локации, подходящи за “скриване” от шума на София.
“Скритите букви” е част от инициативата “Прочети София”, която цели постигането на симбиоза между градската среда, литературата и изкуството. Куратори на проекта са Теодора Радева и Анета Василева.

Снимка: melba.bg

Друго подобрение на градската среда предлага Филип Бояджиев, творчески директор и основател на Fullmasters – студио за визуална идентичност и системи за ориентация. На изложбата той представя своята “Пешеходна система за ориентация на туристите в град София”. Съобразявайки се със световните туристически навици за възприемане на информация, проектът се състои от три типа обекти – голям и малък тотем и стълб с табели. Те са в кафяв цвят, който е припознат като цвета на историческите забележителности. Специалният елемент, който отличава системата, е това, че тя е адаптирана за хора със зрителни затруднения.

Снимка: melba.bg

Общоприетите рамки на образователната среда са разчупени от студиото за архитектура и дизайн Think Forward, основано от Галина Милкова и Недко Николов. Чрез проекта си “Демократос” те намират решение за превръщането на традиционното училище в демократично пространство, където децата могат да изразяват и развиват интересите си. Дизайнът на актовата зала в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” позволява тя да се трансформира в учебен център, работилница, социален хъб, място за презентации, столова, театрална и кино зала.
Проектът е носител на златно отличие от международния конкурс A’ Design Award and Competition и на първа награда на Български Архитектурни Награди.

Снимка: melba.bg

Илюстрации

Развитието на българските малчугани е подкрепено и от Four Plus, които преобразяват болничната атмосфера с проекта си “Новото детско отделение – Пирогов”. Чрез него те успяват да превърнат мястото в така нужното за малките пациенти магическо кътче. В проекта си студиото залага на отличителната си сила – илюстрациите, като такива има не само в болничните стаи, но и в част от общите помещения. На всеки етаж е заложено на различна тематика – океани и морета, приказни герои, супергерои. Освен за приповдигане на настроението, илюстрациите служат и като навигационна система.

Снимка: melba.bg

Графичен дизайн

За съхранението на българската култура се е погрижил Красен Кръстев, графичен шрифтов дизайнер, с проекта-победител в конкурса “Нова графична идентичност на Етнографски музей на открито Етър”. В него е заложено изработване на съвременна графична система, която своевременно да съхрани българските традиции. Тя е съставена от символ и текст на български и английски, цветови код, типография и девиз.

Снимка: melba.bg

Официални гости на събитието бяха Енрико Минити, главен оперативен директор и заместник-председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, както и Ирина Занева, представител на дирекция “Култура” към Столична община. “Визуалната култура на града е нещо наистина ценно. Тя се възпитава. Градът е зад вас!”, каза в речта си старши експерт Занева, като подчерта важността от реализирането на подобни проекти.

Втората част на фестивала – Международния симпозиум, ще се проведе на 10.11 в Генератор София, бул. Черни Връх 47. Симпозиумът е еднодневно събитие с лекции от 7 водещи в своята област творчески лидери.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu