Несъмнено през последните години американското жилищно строителство преживя доста сътресения. Икономическите спадове от 2009г. насам накараха много строоителни предприемачи да преосмислят поведението си на пазара на имоти, който значително се е стеснил. Именно затова при покупка, новодомците предпочитат нещо енергоефективно с по-големи ползи както за джоба, така и за околната среда.

По данни на Американския съвет за зелено строителство около 10 хил. домове са сертифицирани като наистина „зелени“ от 2008г. насам, когато започва програмата за стандартизиране в екостроителството.

Какво е характерно за зеленото строителство?

Устойчиво местоположение. Обикновено този показател често бива пренебрегнат от строителите. Всъщност ако се избегне неподходящо място като фермерска земя, а строителната площадка се разположи в близост до съществуваща инфраструктура, то така се намалява НЕекологичния ефект върху околната среда.

Щадене на водните ресурси. Чисто икономически това може да се постигне чрез така наречените “lowflow fixtures”, или водопроводни тела с нисък дебит. Цената им не е толкова по-висока в сравнение с по-ниско ефективните. Самите водни басейни могат да бъдат запазени с подходящо озеленяване.

Енергийна независимост. Това може би е най-важният компонент в Зеленото строителство. С използването на пасивен дизайн, структурно изолационни панели, енергоефективно осветление, възобновяема соларна и геотермална енергия, домът може да донесе финансови ползи от намалените разходи за енергия.

„Зелени“ материали. Много хора смятат, че това са само рециклираните материали. Но това е само една от възможностите. Всъщност сред „зелените“ са възобновяемите – бамбук и корк, а също така и типичните за определения регион материали.

Качество на средата в закритите пространства. Тук става дума не за друго, а за личното здраве на обитателите. В повечето случаи здравословната среда може да бъде постигната, ако се избегне прилагането на вредни вещества. Такива могат да се намерят в използваните бои и лакове, килимите и други материали, които са част от довършителните работи.

Финансовите изгоди

Проучвания сочат, че Зеленото строителство съответно гълта и повече средства. Ползите от еко-способите обаче могат да се установят, ако се претеглят допълнителните разходи от едната страна и спестяванията, осиигурени от тези допълнителни разходи.

По отношение на устойчивото местоположение е много трудно да се определят допълнителните разходи или производните от тях спестявания. Междувременно много новопостроени домове в САЩ разпоагат с водопроводна система, сертифицирана със знака WaterSense. Това не струва повече, а междувременно се спестяват около 20 на сто месечно от разходите за водоснабдяване и водозатопляне.

Ако става дума за допълнителна стойност при изпълнението на един проект, то разходите за енергия са най-големи в сравнение с останалите компоненти. Същевременно обаче тук има и най-голям потенциал да спестим нещо. Пасивният дизайн е добро начало. Друг допълнителен начин е използването на изолационни материали. На американския пазар за една стандартна едноетажна къща се доплаща допълнително, но еднократно по-малко от 500 долара. Същевременно се спестяват ежемесечно около 50% от сметките за енергия.

Използваните материали също са от голямо значение, тъй като цените на така наречените „зелени продукти“ са близки до тези на „незелените“. Рециклираните материали могат да спестят пари, така както  използването на безвредни вещества при довършителните работи могат да спестят проблеми от здравословен характер.

*Анализът е на Майкъл Толсън, строителен предприемач, фокусиран изцяло върху „зелените“ имоти. Специализирал е финанси в Университета в Толедо. Компанията му използва зелената рейтингова система на Американския съвет за зелено строителство.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Плоският покрив: отвеждане на водата по нов начин
Решение, което спестява време и излишен товар

Що се отнася до покривите, се оказва, че имате далеч повече възможности как да покриете сг…